Какви са тайните на вкусния козунак? (снимки+видео)

  • 05 април 2018 09:09

  • 7984
  • 4
Какви са тайните на вкусния козунак? (снимки+видео)
© novini.bg

Какъв ли ще бъде Великден, ако няма на трапезата ни един топъл козунак?

Този така вкусен продукт е неизменна част от празника, както боядисаните яйца.

У нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Днес вече е и едно наистина голямо предизвикателство за домакините.

Снимка: Novini.bg

Според вярванията, козунакът символизира тялото на Христос, а в средата се поставяло червено яйце – символ на кръвта Христова.

С годините рецептите за козунак се изменят. Днес козунакът има по-различен вид, а опитните пекари вече добавят към него стафиди, ядки, мармалад, захаросани плодове, локум, шоколад.


Снимка: Novini.bg

Какви са тайните на вкусния козунак и има ли българският обреден хляб разлика с този в Италия разказаха пред Novini.bg опитни пекари. Видеото с тях може да видите ТУК.

 


Снимка: Novini.bg

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
7984 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай Иван

2018.04.18 | 10:09

4
Вкусен е на баба, останалото е маргарин, Е-та и брашно трето качество!
kozunak.top

2018.04.18 | 10:09

3
Вместо да ядете боклуци, си направете сами козунак с една много лесна и изпитана рецепта за домашно приготвяне kozunak.top

2018.04.05 | 12:57

2
Тайната е да се сложи плутонии в козунаците на мутро-седесарските изедници.

2018.04.05 | 12:29

1
И без козунак, ще ме бъде, то си е един подсладен хляб!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини