Нивото на Дунав при Лом се качва леко

  • 04 април 2018 11:13

  • 780
  • 0
Нивото на Дунав при Лом се качва леко
© Булфото

През последното денонощие нивото на Дунав при Лом се е покачило с 1 сантиметър, съобщиха от общината в града. Днес са измерени 751 сантиметра над морското равнище.

Нивото остава високо и заради това въведената от общината втора степeн на готовност за действие "постоянно наблюдение" остава в сила, съобщиха от местната администрация. На пет места в Лом и селата Станево, Орсоя и Долни Цибър са разположени пунктове за наблюдение, които постоянно следят изменението на нивото и целостта на защитните дигите. Трета степен за действие "изграждане на защитни съоръжения" ще бъде въведена ако Дунав достигне ниво от 870 сантиметра в града. Тогава в района на пристанището в града ще бъде изградена временна земно-насипна дига. Към момента няма индикации, че това ниво ще бъде достигнато, няма опасност от заливане на урбанизирани територии в Лом, съобщиха от общината.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката е достигано при Лом през април 2006 година - 978 сантиметра над морското равнище. Тогава Дунав заля части от дунавския парк в Лом, но благодарение на изградените временни защитни диги не се стигна до наводнение. След това в района на парка бе издигната защитна стена и така критичният участък бе обезопасен.

Последвайте канала на

Novini.bg
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини