Шефът на ООН поиска 3 милиарда долара помощ за Йемен

  • 03 април 2018 15:51

  • 879
  • 3
Шефът на ООН поиска 3 милиарда долара помощ за Йемен
© pixabay.com

Йемен се нуждае от близо 3 милиарда долара хуманитарна помощ, за да подпомогне милионите засегнати от военния конфликт, които страдат от глад, разселване и болести, и те да бъдат в състояние да преживеят войната. Това заяви на дарителска конференция в Женева генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.
"Хуманитарната криза в Йемен е най-тежката в света", каза той.


След три години на военни действия 22,2 милиона души от 27-милионното население на Йемен се нуждаят от помощ.
Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, два от основните военни играчи в конфликта, обещаха 930 млн. долара, с което финансирането от набрани средства нарасна с 40 процента и достигна в самото начало исканите 3 милиарда долара.
Още преди войната Йемен беше бедна страна.

Сега близо 18 млн. души нямат сигурно снабдяване с храна, а над 8 млн. са изложени на риск от глад.
Около половината от децата в предучилищна възраст страдат от хронично недохранване, както и от забавяне на растежа, което пречи на физическото и умственото им развитие.
Хората страдат и от боеве, разселвания, отвличания, изнасилвания, както и заради рухването на системите на здравеопазването и образованието.
Гутериш напомни на събралите се дипломати от страните дарители, че Йемен показва много по-голяма щедрост от много от богатите страни в света, приемайки огромен брой сомалийски бежанци, отбелязва ДПА.

Йеменският министър на външните работи Абдел Малек Мехлафи призова да бъдат подновени преговорите, за да се сложи край на войната в Йемен, където едни срещу други се изправят подкрепяните от Саудитска Арабия правителствени сили и бойците хуси, които са съюзници на Иран, предаде Ройтерс.
"Трябва да постигнем оптимално решение, а то е връщане на масата за преговори, за да бъде сложен край на войната - да се върнем към устойчива система (на управление), ползваща се с подкрепата на народа на Йемен", заяви Мехлафи в речта си на конференцията в Женева. Той допълни, че сега е важно да се отвори достъп до пристанищата и летищата за доставки на хуманитарна помощ.

Последвайте канала на

Нора Виткова
879 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.04 | 04:13

3
Да заповядат цял Йемен в Европа. Германия ги очаква. Ще подобрят Европейския генофонд.
оня с коня

2018.04.04 | 04:13

2
Да потърсят парите от американците. Те свалят режими и палят войни. Където са свалили режима е настанал глад, смърт и разруха. Защо света трябва да си мълчи и да плаща за своеволията на еврейските банкери??

2018.04.03 | 16:35

1
т5т5тт5т

Добави коментар

Водещи новини