Незаконната сеч в градските паркове да се криминализира, предлагат от ВМРО

  • 03 април 2018 13:43

  • 853
  • 1
Незаконната сеч в градските паркове да се криминализира, предлагат от ВМРО
© Pixabay

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО - Българско национално движение са изготвили проект за изменение в Наказателния кодекс за криминализиране на незаконната сеч в градските паркове, съобщиха от партията.

Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обхвата на чл. 235 от НК. Така се оказва, че тези - които изсичат неправомерно, транспортират и съхраняват дървесина, добита без разрешение от парковете в населените места, се разминават без никакво наказание. Изготвеното предложение и мотивите към него са насочени именно в посока на решаване на този правен, а и обществен въпрос, посочват от ВМРО.

Патриотите отбелязват, че всяка година сигналите за незаконна сеч в парковете са стотици, а извършителите се разминават обикновено с глоби, които така и не плащат. Общественият ефект е крайно негативен - декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Примерите са много - Западен парк, Северен парк в София, парк "Аязмото" в Стара Загора, "Кайлъка" в Плевен, Шумен и т.н. Парковете в малките населени места също не са подминати от това явление.

Според юристите на ВМРО и представителите в местната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това явление. Основният аргумент на патриотите е, че системността на тези явления, и щетите, които се нанасят на зелената система, са с висока обществена опасност и единственият начин е криминализирането, за да могат полицията и прокуратурата ефективно да погнат бракониерстващите.

В мотивите към законопроекта е записано, че се предлага допълнение в чл. 235 с оглед на обществените необходимости, обществените очаквания, вземайки предвид, че Законът за устройство на територията и общинските наредби дават привилегирован статут на зелената система и следва защитата й да бъде комплексна. Посочени са и значителните разходи за изграждане и поддръжка на парковете, които общините отделят ежегодно, както и значителният времеви период, който е необходим, за да израснат дърветата и да се създаде един парк в завършен вид.

Очаква се промените да влязат в сила до началото на следващия зимен отоплителен сезон, посочват от ВМРО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.03 | 16:16

1
Криминализирайте първо БХК и другите антибългарски организации, а след това бездействието на корумпираните полицейски и правни хрантутници

Добави коментар

Водещи новини