Откриха древен гущер с четири очи

  • 03 април 2018 13:05

  • 2667
  • 0
Откриха древен гущер с четири очи
© Pixabay

Палеонтолози от Йейлския университет в САЩ при изследване на останките на древен гущер установиха, че той е имал четири очи, пише Current Biology. Останките са намерени още през 1871 година, но са били в лошо състояние и с тогавашните методи наличието на две допълнителни очи не е могло да бъде установено.

Множество примитивни животни – основно риби и жаби – имат т.нар. "трето око", разположено на тила, припомня изданието. По същество "третото око" е съставено от чувствителни към светлината клетки и може да отразява промените в околната среда. Обикновено то се явява като продължение на хипофизата.

При някои гущери "третото око" е разположено на друго място – над епифизата (пинеалната жлеза). Поради тази причина учените имаха спорове за произхода на този орган.

При изследването на варана от вида Saniwa ensidens, който е живял в Америка преди 50 милиона години, учените са открили четири отверстия, които са идентифицирали като очни кухини и правят заключението, че животното е имало четири очи.

Според Кристер Смит това доближава варана не толкова до съвременните гущери, колкото до примитивните риби миноги, които също имат четири очи, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини