Колко струва агнешкото в магазините

  • 03 април 2018 06:52

  • 3309
  • 1
Колко струва агнешкото в магазините
© Pixabay

Въпреки ранния Великден българско агнешко месо ще има, а цената му не трябва да е над 15-16 лв за килограм в търговската мрежа, каза за БТА ветеринарният лекар с дългогодишна практика д-р Петко Цачев. Цената на килограм живо тегло е 6-7 лв., но на закланото, тя достига 14 лв/кг, а търговците я продават с малко печалба отгоре.

На база на опита си и като практикуващ ветеринарен лекар д-р Цачев разкрива не много известни детайли от "картинката" на родния пазар по Великден.

Според него това, че Великден е с месец по-рано, няма да се отрази на качеството на месото, а по-скоро на теглото, защото няма достатъчно време агнетата "да наддадат". Най-добре, а и такава е практиката във времето, е животните да се колят при тегло 20-25 кг, казва ветеринарният лекар. Агнетата не се извеждат много на паша преди Великден, а се хранят със сено, люцерна, царевица, именно за да увеличат теглото си. Това не прави месото им по-малко вкусно, твърди специалистът.
По закон закланото в домашни условия животно задължително преди това трябва да бъде прегледано от специалист от местната ветеринарна служба, категоричен е д-р Цачев. За съжаление, по думите му, това масово не се спазва навсякъде в страната. Заклано в такива условия, животното не се допуска в търговската мрежа, а се хапва с роднини и приятели. Контролът на Българската агенция за безопасност на храните е категорично строг.
Когато приготвят агнетата в къщи, хората разчитат на опита си в това отношение и наблюдават вътрешните органи на закланото животно. Следи се черният дроб, далакът, бъреците. Ако агнето е било болно, най-често се наблюдават изменения именно в тези органи, особено показателно е, ако е увеличен далакът. В тези случаи задължително се прави консултация с ветеринарен лекар, който да прецени става ли за консумация месото, предупреждава ветеринарният специалист.
Същите са правилата и при ярешкото. За съжаление него по-рядко го намираме в магазините или често ни го продават за агнешко. Това е така, защото хората имат предразсъдъци по отношение на ярешкото, смятайки, че то е с по-силна миризма и по-специфичен вкус. Истинските познавачи обаче предпочитали именно ярешкото през агнешкото, защото е по-крехко и по-вкусно, смята д-р Цачев.
Що се отнася до това дали няма да се подлъжем и тази година да си купим замразено румънско или новозенландско агнешко по Великден, специалистите предупреждават - гледайте цвета и помиришете месото. Нашенското трябва да е свежо, с по-розов цвят и мирис на прясно месо. Замразеното си личи - то е покафеняло и с по-тежък дъх, ако бутнем кожичката му тя остава отворена, не се връща на място.

Неизменна част от трапезата ни на Великден е козунакът

За съжаление не на всички стигат времето и уменията да си приготвят този празничен деликатес в домашни условия и разчитаме на купешкото.
От "Активни потребители", организацията, която традиционно прави проучване на пазара преди Великден, ни увериха, че в най-разпространените индустриално приготвени козунаци в търговските вериги тази година не са открити синтетични багрила. Те обаче изобилствали от т. нар. Е-та, стигащи до 6 на брой, и заместители. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други, каквито няма в нито една домашна рецепта за козунак.
В 11 от 16 продукта вместо мляко бил открит друг заместител, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител като яйчния меланж. В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през март, информираха от организацията.
Най-неприятно е, когато от опаковката на продукта отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство, както това се е случило при една от марките козунак.
Не на последно място преди Великден - търговците ни лъжат с великденските намаления. За това пък предупредиха от инициативния Комитет за защита на потребителите, който е новосформиран орган за борба с нелоялните практики към потребителите.

Редица търговци лъжат с великденските намаления

Трябва да бъдем внимателни с подобни намаления, особено при храните, предупреждават от Комитета. В търговската мрежа вече се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички стоки са с голям процент намаление. Но някъде с много дребен шрифт се отбелязва, че всъщност има изключения и понякога те могат да бъдат за групи стоки, които са съществен асортимент.
В по-малките търговски обекти, когато пак има намалени стоки или такива в промоция, не се посочва старата цена, което затруднява потребителя да прецени дали наистина е налице такова намаление и в какъв процент се изразява. В интернет също има случаи, при които търговецът непосредствено преди началото на кампанията вдига цената за ден-два и след това от нея прави някаква "отстъпка". Дори може да се стигне до там, че намалената цена е по-висока, отколкото стоката се е продавала преди 2-3 седмици.
Тези хитрини е възможно да се опитат да ги проявяват тази седмица преди празниците, предупреждават от организацията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИЗРОДСКО ПЛЕМЕ

2018.04.09 | 11:04

1
В Булгаристан няма търговци , а търгаши -- свине , които искат да забогатеят за нула време и готови да продадат и майка си , стига някой да им предложи добра цена !

Добави коментар

Водещи новини