Социалната цена, която трябва да плащаме, нараства, смята министър Петков

  • 02 април 2018 17:24

  • 1203
  • 1
Социалната цена, която трябва да плащаме, нараства, смята министър Петков
© Министерски съвет (Архив)

Отговорностите между държавата, общините и неправителствения сектор трябва да се разпределят и допълват, за да можем да отговорим на нарастващите потребности на хората в неравностойно положение. Социалната цена, която трябва да плащаме като общество, за да покрием тези нужди, непрекъснато нараства.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  пред журналисти по време на днешното си работно посещение на социални услуги в Габрово, съобщиха от ведомството.

По-рано през деня той се срещна с кмета на Габрово Таня Христова. Основната тема на разговора беше актуалното състояние социалните услуги в общината и възможностите за подобряването на тяхното качество. В срещата участва и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

В Габрово министър Петков се запозна с промените в дейността на Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания – Хризантема, в който в началото на тази година бяха установени случаи за насилие над деца. Положени са усилия да бъде обновен персоналът на социалната услуга, така че децата да получават качествена грижа. Установено е много добро партньорство между общината и неправителствените организации, които имат експертизата да работят с деца, коментира министър Петков след посещението. Той добави, че са направени индивидуални оценки на състоянието на седемте деца, които са настанени в ЦНСТ - Хризантема и с тях се работи индивидуално.

Усилията продължават и вярвам, че ще се постигнат всички заложени цели, така че случаят „Хризантема“ да не се повтаря в други услуги за деца, каза министър Петков.

В Габрово той посети още Център за настаняване на деца с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа и Дневен център за деца с увреждания.

Министър Петков обърна внимание, че най-трудното е да се намерят хора, които да поемат огромната отговорност да се грижат денонощно за деца с увреждания. Той припомни, че е направено предложение за увеличаване с 25% на разходните стандарти за 24-часовите социални услуги, но подчерта, че крайното решение за това ще е на Министерския съвет по предложение на министъра на финансите. Кметът като работодател също прави необходимото, за да подобри заплащането, ангажирайки ресурс на общината, каза Петков.

По време на посещението си в Габрово министър Петков участва и в церемонията по откриване на националната седмица на гората, която се провежда всяка първа седмица на април. Тази година акцентът на инициативата е поставен и върху децата, като част от бъдещето на зелена Европа.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.03 | 02:29

1
във всеки случей , ти министре не плащаш , а на тия дето плащат вече им е дошло да ви закачат по стълбовете

Добави коментар

Водещи новини