Учени се намесиха в мозъка на живо същество

  • 02 април 2018 17:20

  • 3322
  • 2
Учени се намесиха в мозъка на живо същество
© Gettyimages

Южнокорейски учени за пръв път се намесиха в мозъка на живо същество - опитни мишки, съобщава сайтът Лайф. С помощта на специално устройство-имплант невробиолозите успяха да се намесят в мозъчната дейност на гризачите.

Учените "хакнали" управлението на импулсите на главния мозък на мишките и ги заставили да се движат под въздействието на външни команди.С помощта на импланта и при управление с оптични влакна специалистите задействали реакции на светови импулси в определени участъци на мозъка. Гризачите по команда били заставяни да проявяват интерес към храната и чифтосването, допълва БТА.

Невробиолозите се научили и да "отключват" чувството на страх на опитните мишки. Така по мнението на учените в бъдеще ще могат да бъдат създадени контролируеми животни-киборги, които да бъдат управлявани с помощта на микрочипове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3322 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.14 | 02:14

2
Цървули!!!Очаквайте скоро и с хора!!!Моята Крупнишка Бригада,от две години разполага с дистанционно управляеми прасета-бомби!!!Сега експиериментираме с пленен русофилски лумпен,но поради ограниченият обем на сивото вещество,не може да изпълнява сложни команди!!!
омг

2018.04.04 | 12:15

1
Ужас!

Добави коментар

Водещи новини