Страхуват ли се българските футболисти от генетични тестове?

  • 10 април 2018 11:40

  • 1155
  • 0
Страхуват ли се българските футболисти от генетични тестове?
©

Науката отдавна е навлязла в професионалния спорт и е въпрос на време да намери място и в българския футбол. Макар футболът ни да е консервативна система, която рядко се доверява на иновации, всички имат полза от умни нововъведения.

Едно от ставащите все по-популярни явления в големите (и не чак толкова големи) клубове и техните школи са генетичните изследвания на състезателите. Защо и кога се налага това?

На първо място при трансфер на нов играч - клубът иска да знае всичко за скъпата си нова придобивка. Доколко е предразположен към мускулни травми, кой е най-подходящия хранителен режим, склонен ли е към зависимости и т.н.  Моментните функционални тестове показват текущото състояние на играча, но не казват най-важното. В какво може да се превърне той при правилно и съответно неправилно отношение към него.
 
Изготвяне на индивидуални планове за подготовка, натоварване, диета или възстановяване от травма също се изготвят с много по-голяма точност след като имаме данни от генетичното изследване за спортисти на NutriGen. Особено е важно за състезатели над 30 годишна възраст, които трябва да полагат допълнителни усилия, за да останат максимално пълноценни в елитния футбол.


 
Разбира се ползва се от детските школи. От една страна родителите искат да знаят какви са шансовете на детето им да се справи добре в един или друг спорт. От друга за селектираните младежи в детските футболни академии трябва да се полагат индивидуални грижи. Тук все пак е водеща ролята на родителя, който иска да знае кое е най-доброто за неговото дете и как може да стане по-добър футболист тренирайки по индивидуален план.
 
Кой е против ДНК тесовете в спорта и частност българския футбол?

Професионалните спортисти се страхуват, че данните от едно такова изследване могат да променят отношението към тях, да повлияят на заплащането им и ако са негативни да разбият кариерите им. Това разбира се е силно преувеличено, защото целта на теста е преди всичко да даде индивидуални решения за всеки футболист. Да му помогне да стане по-добър.
 

Родителите също се притесняват, че ако клубът тества децата им може да ги отхвърли. И по-лошото да злоупотреби с информацията, която има. Както всички други медицински данни и резултатите от генетичните тестове се съхраняват поверително и отговорно от NutriGen. Достъп има само изследваният и поръчителя на изследването. В случая с юношите най-често това са детето и неговите родители.
 
Спортните мениджъри все още се отнасят с неразбиране и скептицизъм към генетичните тестове. От една страна им е трудно да оправдаят разхода и да гарантират ползата от тях пред своите ръководители. От друга не са съвсем запознати с начина на разчитане на резултатите и адекватността на предложените решения след всеки тест. За това е нужно време, специални семинари и споделен опит.
 
Навлизането на науката и технологиите е неизбежно. Ще спечелят не тези, които ги отричат и избягват, а онези, които първи ще се доверят. Тези, които ще спечелят конкуренто предимство чрез работата си с българската компания NutriGen. На този етап това са предимно професионални футболисти, както и семействата на млади футболни таланти. Скоро и клубовете ще посегнат към това решение.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини