Бизнесът иска обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път

  • 02 април 2018 11:42

  • 1076
  • 0
Бизнесът иска обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път
© Pixabay

Бизнесът настоява обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път като възможност за предотвратяване на корупционните практики при възлагането и изпълнението. Повече от 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат при избора на изпълнител на обществена поръчка, показва проучване на Търговско-промишлената палата.

Малко над 20 на сто от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а други 20 процента никога не са участвали. Като причина за отказа си те посочват попълването на много и сложна документация, непосилни за малките и средни предприятия гаранции, липсата на информация за поръчките и невъзможността за малките фирми да извършват целия обем на поръчката. Затова бизнесът предлага обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясно определени критерии.

Повече от 62 процента настояват за такава практика. 38 процента предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки да бъде изпълняван от малките и средни предприятия, а една трета настояват да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми. Проучването на Българската търговско-промишлена палата показва, че след влезлия от април 2016 година нов закон за обществените поръчки едва 13 процента от анкетираните компании забелязват подобряване в прозрачността на процедурите, а 56 на сто не забелязват никаква промяна, съобщава БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини