Започна изтеглянето на сирийските бунтовници от Дума

  • 01 април 2018 16:25

  • 1422
  • 1
Започна изтеглянето на сирийските бунтовници от Дума
© Getty Images

Започна изтеглянето на бунтовническите сили от Дума - последния им бастион в Източна Гута, обкръжен от сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс, цитирайки държавни медии от Дамаск. Първите 1300 бойци и членове на техните семейства, които тръгнаха по евакуационното трасе към северозападната провинция Идлиб, единствената оставаща под контрола на бунтовниците, бяха от групировката Файлак ал Рахман.

Доминиращата в Дума групировка Джаиш ал Ислам, според Ройтерс, все още преговаря с Русия за условията на своята капитулация, давайки на своите бойци две опции: да напуснат анклава или да се помирят със сирийските власти.

Късно снощи преговарящите постигнаха договорка за евакуиране на ранените бойци и привърженици на Джаиш ал Ислям към Идлиб. Не е ясно дали тя е част от по-широко споразумение, включващо и изтегляне на всички бунтовници, макар че според сирийската държавна телевизия такова споразумение е налице.

Днес телевизионният канал "Сурия", цитиран от ТАСС, съобщи, че споразумение с Джаиш ал Ислям за изтегляне от Дума е постигнато и то включва предаване на тежките и средните въоръжения на групировката. Част от бунтовниците начело с полевите си командири ще се прехвърлят с автобуси в град Джараблус в Северна Сирия край границата с Турция, а онези, които пожелаят, могат да останат в Дума, като се възползват от амнистията и след като преминат проверка от правоохранителните органи. Джаиш ал Ислям ще освободи всички заложници - сирийски военнослужещи и мирни жители, които държи, а също така ще посочи местата, където са погребани загиналите войници.

В Дума в близките часове ще влезе руска военна полиция, която да даде уверения за сигурност на жителите и да ги разубеждава от намерението да напуснат анклава, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Командването на сирийската армия съобщи вчера, че е установило контрол над повечето градове и села в Източна Гута - общо 33 населени пункта, и стяга обръча около Дума - най-големия урбанизиран център в анклава, намиращ се край Дамаск, който последен остава в ръцете на бунтовниците.

Миналия месец Файлак ал Рахман се споразумя със сирийската армия и при надзора на Русия да предаде няколко града в Източна Гута, контролирани от групировката, в замяна на безопасна евакуация към Идлиб.

Падането на Дума ще бъде последният епизод от най-голямото поражение на бунтовниците след 2016 г., което ги елиминира от последната им голяма крепост край столицата Дамаск. Именно този икономически център бе гнездото на уличните протести срещу режима на президента Башар Асад в столичните предградия, откъдето пламна и въоръженият конфликт, прераснал в гражданска война в Сирия.

Според днешно съобщение на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, като цяло до момента от Източна Гута към северната част на Сирия са се евакуирали 41 000 бунтовници и членове на техните семейства.

Последвайте канала на

БТА
1422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2018.04.05 | 12:06

1
Ще запичнете да ги наричате терористи и вие... бунтовник е бил Че Гевара, тези са платени тероряги...

Добави коментар

Водещи новини