Повече от 220 вида птици се срещат в Пловдив

  • 01 април 2018 10:06

  • 1785
  • 0
Повече от 220 вида птици се срещат в Пловдив
© pixabay.com

Над 220 вида птици се срещат в Пловдив през цялата година, което нарежда града на едно от челните места в България, съобщават от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив по повод Международния ден на птиците - 1-ви април.

България е една от страните в Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Стария континент могат да се видят и у нас - 409 вида. 26 от тях са застрашени.

От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас. А Пловдив е изпълнен с множество "зелени петна" във вътрешността, което благоприятства за навлизането на птиците в градските части.
Част от тях могат да се наблюдават целогодишно, включително и около нас, други са толкова редки за нашата страна, че са виждани от малцина. По време на миграция могат да бъдат забелязани дори някои изключително интересни и нетипични за големите градове видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и др. Птиците са индикатор за състоянието на околната среда и за качеството на живот.

От дирекция "Екология и управление на отпадъците" са подготвили материали за птиците и начините да бъдат защитени, срещу незаконната им продажба и други важни съвети, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини