Времето утре: Жълт код за силен вятър в 18 области в страната

  • 30 март 2018 20:20

  • 30796
  • 0
Времето утре: Жълт код за силен вятър в 18 области в страната
© Pixabay

През следващото денонощие от запад на изток облачността, предимно средна и висока, ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд и през нощта срещу неделя ще се усили чувствително, особено в Източна България и в районите северно от планините.

Жълт код за силен вятър е обявен за 17 области в страната и столицата София за събота, 31 март, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска, както и за столицата София.

Синоптиците прогнозират,
че в областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска след обяд и през нощта срещу неделя ще се усили югозападният вятър. В районите от тези области, разположени в близост до северните склонове на Стара планина топлият вятърът ще е с пулсации до 24 м/с. В София също в събота след обяд и през нощта срещу неделя ще се усили топлият югозападен вятър, като той ще е с пулсации до 24 м/с.

В останалите райони на страната, за които е в сила жълт код за силен вятър, след обяд в събота и през нощта срещу неделя ще се усили югозападният вятър, като според синоптиците средната му скорост ще бъде 14-19 м/с.

В събота температурите ще се повишат още и минималните ще бъдат от 5 до 10 градуса, а максималните - между 20 и 25 градуса.

По Черноморието облачността от запад ще се увеличава, но ще е предимно средна и висока. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, който в следобедните часове ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 10-11 градуса в северната, до 17-18 градуса в южната част. Температурата на морската вода ще бъде 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала, след обяд по северното крайбрежие ще се усили.

В планините облачността ще е предимно значителна. Ще духа силен, по билата до бурен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 13 градуса, на 2000 м - около 5 градуса.

В неделя вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен, в Дунавската равнина временно силен, като с него ще нахлуе хладен въздух. Дневните температури ще се понижат с около 5 градуса - сутрешните ще са високи, особено в Източна България, където все още ще духа силен южен вятър. Още през нощта срещу неделя над Западна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи, в планинските райони и с гръмотевици. В неделя ще превали на много места и в останалата част от страната. На места временно валежите ще са интензивни, главно в Южна България и с гръмотевични бури.

В понеделник ще има променлива облачност, само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще се понижат и минималните температури. В Северна и Източна България през по-голямата част от деня ще бъде ветровито, към вечерта и там вятърът ще отслабне.

Последвайте канала на

БТА
30796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини