ГДБОП се развива в положителна посока

  • 30 март 2018 19:03

  • 2433
  • 0
ГДБОП се развива в положителна посока
©

ГДБОП набира инерция и се развива в положителна посока. Приоритетите и линиите на работа са ясно и точно определени и отговарят на оперативната обстановка, запазен е екипният принцип на работа, заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, който присъства на годишния отчет на службата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев ГДБОП е една от най-сериозните дирекции в МВР, която работи добре, бързо, организирано.

През отчетната година е разкрита и документирана дейността на 109 организирани престъпни групи. В дялово отношение се запазва тенденцията от предходни години и водеща е линията "Наркотици" - 33 процента, на следващо място "Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система" - 22 на сто; "Контратероризъм" - над 20 на сто; "Трансгранична организирана престъпност" заема дял от 19 процента и "Корупция и изпиране на пари" - 5,5 на сто.

Отчетен е ръст с над 177 процента на броя на досъдебните производства, по които е работила дирекцията. Нараснал е и броят на новообразуваните производства - със 170 на сто. Тенденция на увеличение се наблюдава и по отношение на приключените производства, които бележат ръст от 187 на сто, а така също и в броя на повдигнатите обвинения - 860 (437 за 2016 г.), или с 97 на сто повече.

Отчетено е намаление със 17,6 на сто в броя на проведените специализирани операции - 220 през 2017 г. срещу 267 за предходната година. Независимо от това, са постигнати високи резултати в борбата с организираната престъпност.
Задържани са 90 участници в корупционни схеми и са иззети над 1 млн. лв. Извършени са проверки по 328 преписки, свързани с изпиране на пари и злоупотреби със средства на ЕС и по 63 случая за финансови измами е сезирана прокуратурата. Установени са щети за над 23 млн. лв., над 16,2 млн. евро и над 15,7 млн. щ.д.

От проведените 19 операции по контрабанда са иззети 9,9 млн. къса цигари, над 3,7 т тютюн, над 12 хил. литра високоалкохолни напитки и вино, 1,5 т дизелово гориво. От извършени ДДС измами са установени щети за близо 37,4 млн. лв и малко над 363 хил. евро. Иззети са 2189 фалшиви евро банкноти на обща стойност по номинал над 121 хил. евро, разкрита е печатница за производство на фалшива валута и са неутрализирани два канала за трафик на фалшиви пари.

На територията на други европейски страни (Испания, Гърция, Румъния и Чехия) са иззети над 950 мастербокса цигари; 4,5 млн. къса цигари; 39 т. тютюн; разкрити са две нелегални фабрики за производство на цигари и са пресечени четири контрабандни канала.

За поредна година доказа своята ефективност в борбата с контрабандата и Междуведомственият координационен център, се посочва в съобщението. В сравнение с година по-рано, през 2017 г. е отчетен ръст със 17 процента на наложените обезпечения на рискови търговски дружества, на стойност над 13 млн. лв. В полза на държавата е изоставена стока за около 78 хил. лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
2433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини