Руски вестник за изгонването на дипломатите: Войната на джедаите

  • 30 март 2018 09:13

  • 3244
  • 9
Руски вестник за изгонването на дипломатите: Войната на джедаите
© gettyimages (архив)

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал във Великобритания. Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев. "Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери - Владимир Путин и Доналд Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман вчера бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета". На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд". Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич. "Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и евентуални мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите". След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американци. Москва обаче де факто не разполага с  икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС воде ха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

Последвайте канала на

БТА
3244 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.09 | 17:04

9
Цървули!!!Какви Джедаи са тези пияндурници посрани!!!Това е целта на Запада-колкото повече страни гонят ченгетата на Путаша,толкова повече Джуджуто се пъне като глист на буца и гони Западни дипломати,което води до пълната изолация на Рускенефа!!!Запада ще ги навре в кучи гъз!
опорна точка

2018.04.03 | 21:40

8
Няма да се плашойкате тролчета изроди мои!! Обкръжението на путя няма да пострада от тази война, да му мисли руския народ хи хи
NIKE

2018.04.03 | 21:40

7
Истеричната кака да си гледа Великата Британия и да не въвлича всички в техните игри.Долна история!!! Кога са помогнали нещо на България та искат солидарност, а и за какво-за мръсните им машинации.Боклуци.Защо нямаме пряка тръба за газ,а ще вземаме през Турция,за да сме завис
Демократ

2018.04.03 | 21:40

6
Няма такъв епизод от поредицата Star Wars! Руските продажни медии на Путин пак осраха пейзажа с червеното си знаме :)))
Кееееф..

2018.04.03 | 21:39

5
Плашилата-арийски в тотална истерия...
Защо е тази истерия

2018.04.03 | 21:39

4
Путин има нова политика спрямо Олигарсите. Те трябва да приберат парите си обратно в Русия ако искат да запазят бизнеса си. Това са милиарди издърпани от Английската икономика
даааааааааааа

2018.04.03 | 21:38

2
нагли путяшки катили,се-рат и други да им бършат гъ-зовете,ще го духа обикновеният руснак както винаги!!!!!!
БИАНКО

2018.04.03 | 21:39

3
всички, които се делят на изток и запад и защитават предимно запада пишат глупости и епитети на простаци , промените и тласъка на планетата не са само политически , ще има и природни, които ще доведат до равновесието между изтока и запада
Ехоо-демо-точките

2018.04.02 | 04:09

1
Духайте милички - за бъдещето...

Добави коментар

Водещи новини