Харесайте facebook страницата ни

Все по-малко искат да са шивачки

© Pixabay

Предприятията в шивашката, кожарската и текстилната индустрия в България формират износ за икономиката ни с обем близо 3 милиарда евро годишно.

Те са силно конкурентни на международните пазари, но една от причините фирмите в тези сектори да се развиват по-бавно е недостигът на работна ръка. Възможностите за преодоляването на този проблем ще се обсъжда на конференция в Пловдив през ноември, когато ще се състои и първото след дългогодишно прекъсване специализирано изложение за текстилна техника и продукти, информира БНР.

Средно между 50 и 150 са заетите в текстилните предприятия у нас, като голяма част от фирмите са съсредоточени в по-малки населени места, а недостигът на работници се задълбочава с годините, каза Валя Данкова, един от организаторите на изложението:

"Това се преодолява с по-висока технологизация, постепенно преминаване към работа на готов продукт, към създаване на собствена марка. Има индустрии, които в момента са галеници на държавата, текстилната индустрия не е. Дълго време оперативните програми, пък и към момента все още фаворизират другите индустрии, което не е справедливо."

Във форума през ноември ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки, платове и консумативи, кожени изделия и аксесоари.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
Юпюп (гост)
30.03.2018 | 12:16

А шивашките в ес взимат повече от депутат

Рейтинг:
 
0
(гост)
30.03.2018 | 09:22

шивачки няма ,но шибачки има много.

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар