Все по-малко искат да са шивачки

  • 30 март 2018 07:54

  • 975
  • 2
Все по-малко искат да са шивачки
© Pixabay

Предприятията в шивашката, кожарската и текстилната индустрия в България формират износ за икономиката ни с обем близо 3 милиарда евро годишно.

Те са силно конкурентни на международните пазари, но една от причините фирмите в тези сектори да се развиват по-бавно е недостигът на работна ръка. Възможностите за преодоляването на този проблем ще се обсъжда на конференция в Пловдив през ноември, когато ще се състои и първото след дългогодишно прекъсване специализирано изложение за текстилна техника и продукти, информира БНР.

Средно между 50 и 150 са заетите в текстилните предприятия у нас, като голяма част от фирмите са съсредоточени в по-малки населени места, а недостигът на работници се задълбочава с годините, каза Валя Данкова, един от организаторите на изложението:

"Това се преодолява с по-висока технологизация, постепенно преминаване към работа на готов продукт, към създаване на собствена марка. Има индустрии, които в момента са галеници на държавата, текстилната индустрия не е. Дълго време оперативните програми, пък и към момента все още фаворизират другите индустрии, което не е справедливо."

Във форума през ноември ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки, платове и консумативи, кожени изделия и аксесоари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Юпюп

2018.03.30 | 12:16

2
А шивашките в ес взимат повече от депутат

2018.03.30 | 09:22

1
шивачки няма ,но шибачки има много.

Добави коментар

Водещи новини