“Криптоджакинг” – новата заплаха за потребителите и компаниите

  • 29 март 2018 19:44

  • 3050
  • 1
“Криптоджакинг” – новата заплаха за потребителите и компаниите
© Pixabay

Нова заплаха е надвиснала над обикновените домашни потребители на интернет и над бизнес корпорациите – криптоджакинг, предаде Телевизия Европа.

Това е нерегламентирано проникване в домашния ви компютър или мобилен телефон с цел “копаене” на криптовалута. Над 40% от тези атаки стават през домашните рутери – устройствата, през които минава целият интернет трафик. Те трябва да са много добре защитени, за да устоят на неоторизиран пробив в сигурността.

„Най-голямата заплаха, отчетена в нашия доклад, е т.нар. криптоджакинг – процес, при който вашият настолен компютър, мобилен телефон или домашен рутер е хакнат с цел да се копае криптовалута. Така компютрите се използват за печелене на пари , като лошите използват вашите машини за тази цел.“, коментира директорът по сигурността в “Симантек” Кевин Хейли.

Експертите по кибер сигурност съветват винаги да се обновява рутера с най-новия софтуер и да се промени фабричната му парола. Тогава рискът хакерите да го пробият е минимален.

„Как средностатистическият потребител да разбере, че компютърът му се използва за кражба на криптовалута – ако вентилаторът се върти твърде бързо, ако устройството загрява или пък се забавя твърде много. Тогава т.нар криптопохитители използват цялата процесорна мощност на вашето устройство, за да крадат виртуални пари. На практика крадат от вашите ресурси, за да правят пари.“, разяснява Хейли.

Освен индивидуалните потребители на мрежата, в цел на крадците на криптовалута ще се превърнат и големите корпорации с високоскоростната процесорна мощност на техните компютърни системи, предупреждават от “Симантек”.

Последвайте канала на

Novini.bg
3050 1

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.03.31 | 20:37

1
Поредната мозъчна пръдня от експерти продаващи ... защита?!? :)

Добави коментар

Водещи новини