Евроексперти обсъдиха в София задълбочаване на сътрудничеството при противодействие на трансгранична

  • 29 март 2018 16:18

  • 853
  • 0
Евроексперти обсъдиха в София задълбочаване на сътрудничеството при противодействие на трансгранична
© МВР, пресцентър

Европейски експерти обсъдиха в София задълбочаване на сътрудничеството при противодействие на трансграничната престъпност с МПС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това е станало на пленарната среща на Европейската мрежа за противодействие на трансграничната престъпност с МПС (CARPOL) в столицата.

Направен е бил преглед на резултатите от организирани съвместни полицейски операции през последните месеци, довели до установяване и задържане на голям брой откраднати моторни превозни средства, части и вещи от МПС.

Били са обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството, подобряване на обмена на информация и организиране на координирани действия с Европол, Фронтекс и чрез инициативата на CARPOL за партньорство с частния сектор на ниво ЕС.

"Престъпните посегателства спрямо МПС причиняват финансови загуби на собствениците, на застрахователните компании и пораждат негативни реакции в обществото. Противодействието на този тип престъпления е отговорна задача и поради факта, че крадените и инкриминирани превозни средства често биват използвани за извършване на други тежки престъпления", е заявил зам.-директорът на Главната дирекция "Национална полиция" старши комисар Константин Димитров при откриването на експертната среща.

Членовете на Европейската мрежа са споделили опит и добри практики, обединени от общата цел за по-ефективно противодействие на организирани международни престъпни групи, извършващи кражби, застрахователни измами, контрабанда и незаконни сделки с МПС.

Обсъдени са били и възможностите за разширяване на обхвата на общите дейности на мрежата във връзка с обмен на информация и идентифициране на автомобили в случаите на потенциални терористични атаки.

Анализирана е била още и събраната от Българското председателство информация от отделните държави по линия на кражбите и търговията с части от МПС.

Инициативата ще бъде доразвита от Европол, с цел подобряване на аналитичния продукт и използването му за планиране и провеждане на оперативни действия. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини