Вижте как бойни санитари спасяват ранен войник (снимки)

  • 29 март 2018 12:05

  • 2046
  • 1
Вижте как бойни санитари спасяват ранен войник (снимки)
© Булфото

Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, проведен във ВМА.

Това е поредната група от 12 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, обясни Ася Дишкова, главен експерт към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА, информираха от пресцентъра на болницата.

По време на практическото занимание бяха демонстрирани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Демонстрацията бе наблюдавана и от началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Вашата задача е много важна и в мирно, и във военно време. Докато дойде доктор на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до пострадалия другар сте вие. Спрете кръвта, защото изтича животът. Ако не сте наблизо да поставите турникет, вече няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните – вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и смъртта на тези войници. И неслучайно в последно време се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо, обърна се бригаден генерал Мутафчийски към бойните санитари.

Той поясни, че 75% е предотвратимата смърт на бойното поле е заради външно кървене: „Тоест, ако вас ви няма, тези 75% ще умрат”, допълни още той, след което показа на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на участието си в мисии зад граница.
След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2046 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коста

2018.03.30 | 08:59

1
По села, а и не само там няма кой да сложи една инжекция на бабите и да им премери кръвното, тези седнали да ми демонстрират техники на бойното поле!!!!!

Добави коментар

Водещи новини