Кристиан Вигенин: Посланикът ни в Русия може да остане доста дълго време в София

  • 29 март 2018 09:21

  • 1834
  • 5
Кристиан Вигенин: Посланикът ни в Русия може да остане доста дълго време в София
© Пресцентър БСП (архив)

Като гледам как се развиват отношенията между ЕС и Русия, НАТО и Русия – струва ми се, че посланик Коцев ще остане доста дълго време в София. Това каза в интервю за БНР председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,. Очаква се днес да започнат консултациите в Министерството на външните работи с извикания от Москва български посланик Бойко Коцев.

Извикване за консултация е най-леката мярка, която може да бъде приложена на посланик. Въпрос на преценка е доколко ситуацията, която е предизвикала извикването на посланика, е уредена или отношенията се успокояват и връщането е сигнал за нормализация. Ако не се връща, значи, че нещата не се подобряват и страната, която е извикала посланика си за консултации смята, че не са налице условията това да се случи, обясни Вигенин.

По думите му премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г трябва да бъде изслушан в Народното събрание по въпросите, свързани с отношенията на България с Русия. Учудих се, че президентът не е информиран за това, още по-малко пък народните представители. Затова ние вчера поискахме, отчитайки сериозността и желаейки все пак да протегнем ръка в една такава сложна ситуация, поискахме министър-председателят да информира Народното събрание какво все пак се случва. Ние в момента се информираме само от медиите. Мащабите на кризата и фактът, че лично премиерът се намесва в това, според нас дава основание да се иска изслушване на министър-председателя в Народното събрание и търсене на подкрепа от парламента за действията на правителството. Много е сложна ситуацията и заобикалянето на институциите, опитът да се действа индивидуално от една страна по принцип не е добре за правителството, но от друга страна създава и рискове, заяви социалистът.

За момента няма никакъв коментар по искането си за изслушването на премиера и ние ще настояваме за това, каза още председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той уточни, че е възможно и премиерът да бъде изслушан на закрито заседание, за да може да изнесе повече информация.

Според Вигенин трябва да има сериозни доказателства за вината на Русия в случая „Скрипал“, за да се обмислят действия за изгонване на руски дипломати.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, коментира и първите три месеца на европредседателството на страната ни: "Българското председателство на Съвета на ЕС върви добре, постига се напредък по немалко важни досиета. Някои от тях ще бъдат приключени. Вече са проведени над 100 мероприятия в София. Има положителна статистика за начина, по който се оценява и тук, и в чуждите медии българското председателство, така че то върви по план. Има всички основания да считаме, че към края на Българското председателство наистина можем да отчетем успех. Моето притеснение е, че в България малко се чува за това и не успяхме да предадем европейския дебат на национална почва".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1834 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.04 | 14:23

5
Само не разбирам защо като стане въпрос за Русия, винаги си сваляте гащите. Това вроден навик ли е?!

2018.03.29 | 12:29

4
СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ДА ВЪРВИ НАПРЕД И ДА ТРЪГНЕ НАЗАД ЗАРАДИ ЕДИН ОСТРОВ.
Хейтър

2018.03.29 | 12:29

3
Хехехеее,няма да го върнат обратно! Може би след време някой друг,но не и този?!?!

2018.03.29 | 10:42

2
ne e djendyr. Tpq e chist p..e..derast.
диди

2018.03.29 | 10:41

1
Джендър

Добави коментар

Водещи новини