Предложенията за промени в НК, свързани с корупцията в частния сектор, остават за разглеждане в НС

  • 28 март 2018 18:40

  • 925
  • 0
Предложенията за промени в НК, свързани с корупцията в частния сектор, остават за разглеждане в НС
©

Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет /МС/, остава за обсъждане в парламента.

Това стана ясно след обществено обсъждане на седем законопроекта с предложения за промени в Наказателния кодекс, което се състоя на заседание на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Промените трябваше да бъдат обсъдени на първо четене в пленарна зала миналата седмица, но поради критики към законопроекта на МС, те отпаднаха от програмата. Проектът на МС предвижда изменения на законодателната рамка за т.нар. корупционни престъпления. Основната цел е да се уеднакви режимът и наказателноправните норми да се прилагат симетрично както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор.

В рамките на дискусията в правна комисия днес работодателските организации изразиха негативно становище към готвените промени и поискаха законопроектът да бъде оттеглен. Свободната стопанска инициатива живее по различен начин от публичния сектор, подчертаха представителите на бизнеса. Те заявиха, че в частния сектор има свобода на договаряне. От Висшия адвокатски съвет посочиха, че промените са недопустима намеса на държавата в свободната стопанска инициатива, свободата на договаряне и конкуренцията. Според тях и сегашната нормативна уредба създава достатъчни гаранции срещу корупционни практики. От Съюза "Произведено в България" и от Федерацията на потребителите също възразиха срещу промените. От Центъра за изследване на демокрацията изразиха принципна подкрепа за целия законопроект, но препоръчаха текстовете да се прецезират. От Прокуратурата говориха повече за положителните страни на проекта и отбелязаха, че някои текстове трябва да бъдат внимателно премислени.

След дискусията председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви пред журналисти, че предстои законопроектите да бъдат обсъдени в пленарна зала, а кога ще влязат в програмата зависи от решение на Председателския съвет на парламента. Комисията по правни въпроси има доклади по седемте законопроекта, подкрепила е три от тях - на МС; на БСП за средната телесна повреда от роднини да мине от частен към общ характер; както и на Обединените патриоти за престъпления в горското стопанство, обясни Кирилов. По думите му, ако законопроектът на МС бъде подкрепен, ще се формира широка работна група, която да отрази всички предложения и възражения. Едновременно с това ще се изиска и становище на Консултативния съвет по законодателство, защото това е фундаментална промяна на принципни положения в наказателното право и наказателната политика, посочи Кирилов. Попитан дали законопроектът ще бъде оттеглен, той обясни, че това зависи от вносителя. На въпрос дали ще оттегли законопроекта министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 заяви: "Вие чухте ли предложението за създаване на работна група в широк състав?".

Последвайте канала на

БТА
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини