Понижение на петролните цени след изненадващ силен ръст

  • 28 март 2018 13:45

  • 1474
  • 0
Понижение на петролните цени след изненадващ силен ръст
© Pixabay

Петролните цени се понижават по време на търговията в сряда в резултат на данни, показващи изненадващо силно увеличение на седмичните складови запаси на суров петрол в САЩ и с оглед на нови сериозни трусове на глобалните пазари на акции, които водят до намаляване на инвеститорския риск-апетит (на интереса към по-високодоходни, но и по-рискови финансови активи), информира БНР.


Късно снощи Американският петролен институт (API) отчете здрав ръст с цели 5,3 млн. барела до 430,6 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 23-ти март, докато осреднените прогнози бяха за тяхно скромно понижение.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижават с около 1% към 64,60 долара за барел, след като вчера направиха втори неуспешен опит в рамките на настоящата седмица да тестват януарски връх около 66,66 долара за барел.

Аналогичните фючърси на петрола сорт брент пък се понижават с 0,62% към 69,75 долара за барел, връщайки се обратното под психологическото ниво от 70 долара, като вчера и те направиха втори пореден неуспешен опит да поскъпнат над тригодишния връх от 71,28 долара, за барел, достигнат към края на януари.

Вчерашният нов драматичен спад на пазара на акции на Уолстрийт също допринася за негативното представяне на петролните цени, както и днешната доста волатилна търговия на петролните фючърси на Шанхайската международна енергийна борса след техния дебют в началото на седмицата.

Китайските фючърсни договори за доставка на петрол се понижиха с цели 3,75% по време на търговията в сряда към 410,4 юана (около 65,37 долара за барел), след като при официалният им старт в понеделник, те поскъпнаха за кратко с над 6% от първоначалната им цена от 416 юана за барел.

Днешното понижение на петролните фючърси е факт въпреки изявлението от вторник на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, че се обмисля дългосрочно сътрудничество с Русия за контрола върху добивите и доставките на петрол.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини