Ново изследване дава надежди за терапия срещу болестта на Алцхаймер

  • 28 март 2018 12:03

  • 1574
  • 0
Ново изследване дава надежди за терапия срещу болестта на Алцхаймер
© Pixabay

Ново изследване с животни дава надежди за терапия, която цели да избави мозъка от голяма част от амилоидните плаки, свързани с ранния стадий на болестта на Алцхаймер, съобщи ЮПИ.

Експерти отдавна гледат на амилоидните плаки като на маркер за риска от болестта на Алцхаймер. Много медици смятат, че тези плаки са главната причина за заболяването.

За разлика от предишни изследвания, взели за мишена амилоидните плаки, новата терапия атакува протеина APOE, който е свързан с образуването им. У мишки, които бяха генно модифицирани, за да притежават човешки протеин APOE, инжектирането на антитела срещу него намали наполовина образуването им, отбелязаха учените.

"Плаките изглежда инициират процес, за който знаем, че по-късно води до наблюдаваното при болестта на Алцхаймер намаляване на когнитивните способности - заяви ръководителят на изследването Дейвид Холцман от Медицинския институт към Вашингтонския университет в Сейнт Луис. - Съществуват много данни, че амилоидните плаки отключват болестта на Алцхаймер. Виждането на редица учени е, че ако плаките се отстранят достатъчно рано, може да бъде отложено или забавено заболяването."

Болестта на Алцхаймер е шестата водеща причина за смъртност в САЩ. За нея няма лечение, нито ефикасни методи за забавяне на развитието й.

В рамките на изследването учените работили с мишки, които са генетично предразположени към образуване на амилоидни плаки, като гените им APOE били заменени с човешкия им еквивалент. Шест седмици по-късно някои мишки били инжектирани веднъж седмично с антитела, докато други приели плацебо. Инжектирането на антитела срещу APOE активирало в различна степен имунната система на всеки гризач, като я накарало да унищожи човешкия APOE. Когато изследвали амилоидните плаки в мозъците на мишките след терапията, учените констатирали, че образуването им значително е намаляло.

"Не е ясно дали отстраняването на амилоидните плаки предотвратява болестта на Алцхаймер", поясни Холцман. Той освен това предупреди, че преминаването от експерименти с животни към тестове с хора е голям скок, който крие много неизвестни.

Последвайте канала на

БТА
1574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини