На Лазаровден идва надеждата за добро (видео)

  • 31 март 2018 07:07

  • 13371
  • 1
На Лазаровден идва надеждата за добро (видео)
© Pixabay

Пролетните празници са най – красивите празници. С тях идва и очакването за възкресението на природата, на Бога, на всички добри животворни сили, които ще ни топлят и греят през следващите месеци.

За един от най – пищните празници в традиционната култура Лазаровден пред Novini.bg разказа етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН).

„Лазаровден е свързан с младостта и с живота. В основата му всеки ще разкаже библейската легенда за обикновения момък Лазар, роден в Йерусалим, който четири дни след смъртта си по молба на своите обични сестри е възкресен от Спасителя. В основата е, че в тези дни чудесата се случват и по край тези чудеса се случва най – голямото чудо – пролетта“, разказа доц. д-р Петя Банкова.
„Седмици преди самия ден в дома на опитна възрастна жена се събират всички момичета, които са в предбрачна възраст и по край шиенето, везането, тъкането те обменят точно тази информация, която е най – важна за тях - бъдещето и семейния живот.
И не случайно Лазаровден се определя като преход, защото точно тогава момичетата се научават как да преминават към следващия си статус на омъжени жени. На празника момичетата се обличат със своя лазарски костюм, с чиста бяла риза, взимат накит от майка си и слагат червена кърпа и така стават моми, красавици.
Лазаровден, Цветница, Великден е периодът, когато момите могат да обменят тайни знаци с любимия си или да се харесат на някой. И облечени така приказно те са обикаляли от къща на къща. Толкова красива е била тази процесия. Посрещали са ги изключително добре. Дори е съществувало поверие, че къща, която остане затворена за лазарките, късметът ще я заобиколи. Посрещани са на двора, чакала ги е богата трапеза. Дарявани са със сурови бели яйца. И след като минат от къща на къща, отиват на реката, където извършват символичното възкръсване на Лазар и там си поделят това, което хората са им дали.
Така те се превръщат в първите посредници на пролетта, на Възкресението, на обещанието, че цикълът ще се завърти и то именно в посока на младото момиче, което ще стане жена, която ще се омъжи и ще има деца“, разказа доц. д-р Банкова и заключи: „Затова и на този ден в човека отсяда надеждата за доброто“.

Цялото интервю с доц. д-р Петя Банкова може да видите ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
13371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.31 | 17:36

1
Никаква надежда няма за сега, докато не изтрепем седесарската гад.

Добави коментар

Водещи новини