Няма риск от епидемия от морбили у нас

  • 27 март 2018 21:16

  • 1959
  • 0
Няма риск от епидемия от морбили у нас
© Pixabay

Нисък е рискът от развитие на епидемия от морбили у нас, независимо от нарастващия брой на заразените в съседните на България страни. Налице е обаче опасността от внос на дребната шарка, такъв вече се е случил у нас, но е ограничен, информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде "Дарик".

Майка и дете, пристигнали от Италия, преди седмица са били лекувани от морбили в столичната Инфекциозна болница.

Само в Румъния и Италия за миналата година са регистрирани 5000 случая на морбили. Над 1000 са заразените към момента в Гърция и в Сърбия. Тежко е положението и в Украйна, където вече има осем смъртни случая, обясни д-р Ангел Кунчев.

"Аз бих разделил въпроса на две - реалният риск от внос на нови случаи е налице, но реалният риск от развитие от сериозна тежка национална епидемия е нисък. Ние успяхме да постигнем задоволителен резултат от покритие с ваксина срещу морбили. Това, което се случи миналата година с два-три случая на внос, показа, че дори попаднала в най-рисковите контингенти - един от случаите беше в ромската махала в Пловдив, той не можа да намери повече от тези 140 неимунни лица, които да зарази, така че се самоограничи", успокои държавният здравен инспектор.

По подобен начин се развива ситуацията и тази година. "Миналата седмица имахме два случая, внесени от Италия - майка и дете. Доста тежко го прекарваше майката, но слава Богу вече всичко е наред. Ние успяхме да диагностицираме заболяването още на границата. Бяха съвсем своевременно лекувани двата случая в инфекциозна клиника. Намерихме всички контакти, изследвахме ги", каза д-р Кунчев.

Според него системата за надзор на заразните болести действа добре и активно. И при бъдещи случаи на внос, каквито по думите му неминуемо ще има, ако се реагира бързо и вирусът не може да намери неимунни лица, то няма да се стигне до епидемия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини