Над 70 са умрелите от глад и студ коне, прокуратурата привика собственика (видео)

  • 27 март 2018 07:40

  • 8382
  • 0
Над 70 са умрелите от глад и студ коне, прокуратурата привика собственика (видео)
© БНТ

Вчера трябваше да извършим проверка на бедстващите животни, но поради лошите метеорологични условия бяхме посъветвани, че тя не може да бде извършена. Това каза в сутрешния блок на БНТ началникът на отдел "Здравеопазване" в ОД БАБХ д-р Емил Гъгнев по повод умиращите от глад и студ коне в Осоговската планина, собственост на кюстендилския бизнесмен Петър Пищалов.

Направихме проверка дали съществуват бедстващи животни в село Буново, където са стационарните обекти на Петър Пищалов. Установихме една умряла крава без ушна марка – сигнализиран е екарисажът, днес ще бъде извозено тялото. Животното умряло от трудно раждане. Иначе имаше доставена храна на животните, личеше си, че ежедневно се доставя храна. От днес започваме по-обстойни проверки, заяви д-р Гъгнев.

Той уточни, че първият сигнал срещу Пищалов е постъпил на 25 март от журналист.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че проукратурата в Кюстендил се е самосезирала и разпореди спешна проверка. В рамките на няколко часа бяха събрани достатъчно според прокурора данни и в късните следобедни часове вчера Районната прокуратура започна досъдебно производство, разпореди процесуално-следствени действия за престъпления от общ характер - проявена жестокост към гръбначни животни и противозаконно причиняване на тяхната смърт. Доказателствата ще покажат кой е извършителят, но според прокурора са налице данни, че евентуалният извършител може да е и собственикът на животните, заяви Арнаудова.

Започнали са разпити на свидетели. Разследва се и дали е налице злоупотреба със средства от Европейския съюз. Започваме разследване, ще търсим причините за причиняване на смъртта на животните, ще положим усилия и да достигнем до живите животни, на които да се окаже помощ. Собственикът все още не е давал обяснения пред разследващите органи. Нямаме снети писмени обяснения, не знаем неговата позиция. Призован е днес в 9.30 ч. Той има интерес от това даде обяснения. Ако не дойде, ще бъде доведен принудително от органите на вътрешните работи, каза говорителят на главния прокурор.

Имаме достатъчно данни за починали повече от 70 коне. Данните сочат, че тези животни не са били отглеждани с необходимата грижа на добър стопанин. Тези субсидии не са използвани пе предназанчение. Ще бъде проверено на базата на какви документи е предоставена субдидията, следено ли е за какво са използвани парите, заяви още Румяна Арнаудова.

Видяхме много слаби, умиращи коне, нямаха сила да ядат, каза спасителите, които през уикенда качиха храна за умиращите коне. Те съобщиха, че имат идея да направят заслон за конете. Надяваме се до няколко дни да са събрали сили и да ги свалим в ниското, добавиха те.

Днес отново ще направим опит с моторни шейни да се качи храна и да се види какво е състоянието им. На място ще се решава какво да се направи нататък, казаха още спасителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини