Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на тримесечието

  • 26 март 2018 17:11

  • 1032
  • 0
Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на тримесечието
© gettyimages (архив)

Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на тримесечието, запазват се цените и на високоефективната електрическа енергия, произвеждана от топлофикациите с първично гориво природен газ, съобщиха от КЕВР.

"Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер под 5 на сто, което не дава нормативно основание за повишаване на цените на топлинната енергия през следващото тримесечие и те остават непроменени". Това е заявил след днешното открито заседание на Комисията председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпроси на журналисти. На открито заседание КЕВР в специализиран състав "Енергетика" е обсъдил доклад на работната група във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цени за второто тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

При определяне на цената на природния газ КЕВР прилага изцяло съществуващата методика, залегнала в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт". Формулата отчита движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, както и промените в курса на щатския долар. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба номер 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества, посочиха от КЕВР.

Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 г. да бъде в размер на 361,82 лв. за 1000 куб м или 34,04 лв. за MWh (без акциз и ДДС), се предлага в доклада на работната група, изготвен въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел. Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2,6 на сто по-висока от досегашната цена за първото тримесечие на 2018 г. В заявлението си "Булгаргаз" ЕАД е поискал увеличението на цената да бъде 4,82 на сто, но работната група е установила, че през 2017 г. дружеството е реализирало надвзет приход. В резултат на това регулаторът е направил отрицателна корекция в размер на 5 284 583 лв. поради положителна разлика между прогнозните и отчетни разходи на "Булгаргаз" ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 г., уточниха от енергийния регулатор.

Предложената цена от 361,82 лв. за 1000 куб м за продажба на природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включва компонента за услугата "обществена доставка" по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 5,42 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" от 1,37 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.

На откритото заседание представителите на обществения доставчик са изразили несъгласие с предложената от работната група цена на природния газ за второто тримесечие, тъй като според тях това ще доведе до загуби на дружеството, се казва в съобщението.
В срок до 27.03.2018 г. участниците в откритото заседание могат да внесат писмено становище във връзка с констатациите и изводите в доклада на работната група. По всички направени възражения Комисията ще излезе с мотивирани становища в окончателното си решение за утвърждаване на цени на природния газ за второто тримесечие на 2018 г., което ще бъде взето на закрито заседание на 30.03 този месец.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини