Португалия подема кампания за залесяване след опустошителните горски пожари

  • 26 март 2018 16:18

  • 1002
  • 0
Португалия подема кампания за залесяване след опустошителните горски пожари
© Gettyimages

След ужасяващите пожари, които отнеха живота на 112 души миналата година, португалското правителство си поставя за абсолютен приоритет борбата срещу този бич. В събота дори имаше акция по разчистване на ниска дива растителност в гората, за да се даде пример на понякога нерешителното население.

Президентът Марселу Ребелу де Соуза, министър-председателят Антониу Коща и двайсетина членове на неговото правителство взеха участие в тези дейности, извършени на няколко хектара от гористите местности, които покриват две трети от територията на Португалия. Няколко министри, включително тази на правосъдието Франсишка Ван Дунем, разчистваха гъсти храсталаци и на тяхно място засаждаха млади дръвчета, различни от силно запалимия евкалипт, съобщава БТА.

Шефът на социалистическото правителство направи борбата с горските пожари свой приоритет след сериозните критики, че властите не са реагирали адекватно на смъртоносните пожари през юни и октомври 2017 г. Досега това е единственият гаф на дошлото на власт през ноември 2015 г. правителство. Мандатът му до момента се отличава с окуражаващ подем на португалската икономика след години на криза и политика на затягане на коланите.

На 14 февруари Коща внесе още по-стриктни разпоредби в нормативен акт, който бе гласуван по негова инициатива през 2006 г., когато бе министър на вътрешните работи. Той задължава собствениците да разчистват дивата растителност в имотите си. Даден им бе срок до 15 март да разорат терените и да отсекат всички дървета в радиус от 50 метра от всяка жилищна сграда и 100 метра в периферията на населените зони. За неспазилите разпореждането са предвидени глоби от 140 до 5000 евро на физическо лице и до 120 000 евро за юридическо. Електронно писмо, изпратено от данъчните служби с известие до всички данъкоплатци за новите мерки, породи паника. Много представители на местната власт и неправителствени организации разкритикуваха твърде краткия срок.

Друг голям проект, по който работи Коща, е укрепването на редиците на гражданската защита и армията в най-високорисковите зони. Но доклад на експертна комисия за горските пожари през 2017 г., публикуван миналата седмица, посочи, че властите не са дали пълно съгласие за предислоциране на военни и военна техника. В доклада не се дават повече обяснения за това.

Зрее недоволство и сред 68-те хиляди пожарникари в Португалия, 80 процента от които са доброволци, и които всяк лято са на фронтовата линия в борбата срещу пожарите. Пожарите през 2017 г. извадиха на бял свят недостига на комуникационни средства при пожарникарите, когато пламъците погълнаха телефонни линии и устройства, поддържащи мобилните мрежи.

Организацията на пожарникарите доброволци обмисля да заплаши с бойкот националния план за гражданска защита. Португалските власти опитват също така да намалят площите, залесени с евкалиптови дървета, като заменят тези растения с по-устойчиви видове като корковия дъб. Но те се сблъскват с хартиената индустрия, която насърчава засаждането на евкалипт, от което се издържат многобройни дребни собственици на земи във вътрешността на страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини