В Пловдив откриха изложба на непоказвани досега предмети

  • 26 март 2018 15:16

  • 825
  • 0
В Пловдив откриха изложба на непоказвани досега предмети
©

В археологическия музей в Пловдив откриха изложба на непоказвани досега предмети, църковна утвар. Една част от тях са собственост на музея, а останалите са от музейния фонд на Пловдивската митрополия. Предметите са подредени тематично, като седем от тях са придружени с разказана история, което дава името на изложбата "Седем разказа за Вярата", каза Соня Семерджиева, уредник в музея.

В Християнството седем е символ на сътворението, то е числото на тайнственото, на духовните неща, символ на завършеност и съвършенство, уточнява Семерджиева. Сред предметите, които са с изключителна стойност е сребърен обков на Евангелие от средата на 19 век, изработен от пловдивския златар х.Димитър Чукулдава. Свещенически пояс на йеромонах от Божигробския метох от 1972 година и напрестолен кръст на Доростолския и Червенски екзархийски митрополит Григорий, от 70-те години на 19 век, също представляват интерес. За първи път официално се показва индулгенция /грехоотпустителна грамота/, издадена от Антим, патриарх на Йерусалим и цяла Палестина през 1789 година.

Пловдивската митрополия участва с 11 предмета, сред които са архиерейски жезъл и корона, както и мощехранителница, каза отец Емил, представител на Митрополията. По думите му тези предмети се съхраняват добре, но не се показват и тази изложба ги направи видими за обществеността. Някои от експонатите са по на 200 години и са собственост на църквата, има дарявани от частни лица, наследници на свещеници, други са били събирани при "закриване" на църква след 1944 година, уточни свещеникът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини