Опасна ли е за здравето бутилираната вода?

  • 26 март 2018 10:24

  • 2956
  • 1
Опасна ли е за здравето бутилираната вода?
© Pixabay

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода откриха учени от държавния университет в Ню Йорк.

Това стана след мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода.

На тестове са подложени над 250 бутилки вода от 11 различни марки, закупени от 9 държави. В 93% от пробите са открити пластмасови частици като пропилен и найлон.

Безопасни ли са бутилките, в които производителите у нас пълнят вода и отделят ли вредни за здравето ни вещества провери екипът на Нова телевизия.

Оказва ле, че наши учени оспорват методологията на това проучване. Според тях вариантите да има частици пластмаса във водата са минимални.

„Микрочастиците могат да попаднат във водата по два начина – единият е замърсяване в производството. Другият – да се отделят от вътрешната страна на бутилката , т.е. да има миграция”, заяви маркетинг мениджърът в лаборатория Емил Митев.

За целта на наша територия са тествани 3 произволно избрани марки бутилирана вода.

Според собственика на фабрика за производство на пластмасови изделия Мирослав Каленов изходната суровина пристига със сертификати.

Те доказват, че продуктът е подходящ за контакт с храни, а самият процес на производство на бутилките се контролира стриктно.
Затова замърсяване при производството е невъзможно, смята експертът.

„Микрочастиците биха могли да попаднат във водата или със самата вода по време на транспортирането й по тръби, или ако има неспазване на технологията при самото пълнене на водата при бутилирането”, смята Цветанка Тодорова от Браншова асоциация „Полимери”.

Производителите на минерална вода също са категорични, че процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

Засегнатите от проучването чужди компании оспорват лабораторните методи и ги определят като ненадеждни.

„Липсва методика как са определени частиците, които са намерени. Показано е, че частиците плуват вътре в течността, но не е идентифицирано каква е – дали става въпрос за пластмаса”, каза Емил Митев.

Какво показват резултатите от теста?

„Показа миграция, която е в допустимите норми за 3-те отделни проби.Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите норми – за тези води няма опасност. Максимално допустимата норма, която е зададена е 60 мг/кг”, посочи лаборантът Яна Георгиева.

До този момент тестове за отделяне на частици пластмаса от бутилките във водата у нас не са правени.

Засега няма и доказателства, че приемането на малки частици пластмаса е вредно.

Експерти твърдят, че ако има частици пластмаса във водата, те вероятно не са постъпили от бутилките, а от всеобщото замърсяване с пластмасови отпадъци, попаднали в почвата, водата и въздуха.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.03.26 | 17:20

1
И как точно са попаднали със 'замърсената вода'? Нали уж водата се филтрира и 'процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно'? И защо маркетинг меринджея се е изказвал, а не учЕните?

Добави коментар

Водещи новини