Фейсбук събирала години наред телефонни номера и контакти от устройства с Андроид

  • 26 март 2018 07:29

  • 2795
  • 2
Фейсбук събирала години наред телефонни номера и контакти от устройства с Андроид
© Getty Images/Guliver

След като социалната мрежа Фейсбук публикува вчера извинение в американски и британски вестници за скандала с британската консултанска фирма Кембридж Аналитика, уебсайтът Арс Текника (Ars Technica) съобщи, че потребители проверили какви данни са събирани за тях от Фейсбук и установили имена на контакти, телефонни номера и есемеси, събирани в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, предаде Асошиейтед прес.

Фейсбук заяви, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са се съгласили да дадат достъп до нея. Говорителка на Фейсбук каза, че информацията не е споделяна с приятели или с външни приложения и се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора.

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, добавя АП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2795 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ботев

2018.04.04 | 10:43

1
американците от години ползват комунистически прийоми, следят те навсякъде без никакъв морал и ако сгазиш лука, тежко ти и горко, иначе мятат жупел и огън по комунистите, а те самите са с диктаторско мислене, размахват пръст на всеки, когато им изнася ...пфу, че ме е гнус от та

2018.04.04 | 10:43

2
Ботев,ти си куха чугунена,болшевишка кратуна.Личи ти от километри.Нещо за руснаците,няма ли да ни осведомиш?

Добави коментар

Водещи новини