Полицията във Финландия ще арестува бившия каталунски лидер Пучдемон, ако го открие

  • 24 март 2018 16:25

  • 2484
  • 2
Полицията във Финландия ще арестува бившия каталунски лидер Пучдемон, ако го открие
©

Финландската полиция съобщи днес, че ще действа по испанското искане за задържане на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който в момента се намира в страната, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В кратко изявление на Финландското национално следствено бюро се казва, че Испания е предоставила исканата информация за издадената международна заповед за арест, но се добавя, че в момента местонахождението на Пучдемон е неизвестно на финландските власти. Когато той бъде открит, "ще бъде задействан нормалният процес по екстрадиция", съобщи и Централната криминална полиция.
Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, бе поканен на срещи в парламента на Финландия в четвъртък, а в петък изнесе беседа в Хелзинкския университет. Очакваше се той да напусне Финландия днес и да отлети за Дания, каза един от неговите домакини, но финландски медии съобщиха, че той може би все още е в страната.

В интервю за испанската радиостанция "Радио Каталуния" по-рано, адвокатът на Пучдемон каза, че клиентът му "може да се предаде на финландската полиция". Председателят на каталунския парламент прекрати днес дебатите за встъпването в длъжност на регионален лидер, след като вчера кандидатът за този пост Жорди Турул и още петима каталунски сепаратистки лидери, обвинени в бунт, бяха задържани под стража, предаде Франс прес.

"Кандидатът за председател на каталунското правителство е в ареста заедно с други депутати от тази камара. Очевидно при тези обстоятелства заседание не може да се състои", каза Роже Торен при откриването на дебатите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
всчка проява на свобода

2018.03.25 | 08:24

2
се наказва от четвъртия райх-ЕС.
456

2018.03.24 | 20:14

1
Европейски Съюз на Съветските Социалистически Републики по-скоро!!! Управлява се от комисари неотговорни пред никого и има Парламент който не може да предлага закони(основна функция на нормалните парламенти), сиреч НЕПарламент!

Добави коментар

Водещи новини