Макрон: Днешните нападения в Южна Франция са ислямистка терористична атака

  • 23 март 2018 20:09

  • 5259
  • 6
Макрон: Днешните нападения в Южна Франция са ислямистка терористична атака
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на нарече нападенията в Южна Франция от днес "ислямистка терористична атака". Той съобщи, че в нея са загинали трима души и че 16 души са ранени.

Най-малко двама са в критично състояние, допълни Макрон, предаде Франс прес. Жандармеристът, който доброволно се е сменил с цивилен заложник на нападателя, се бори за живота си, допълни Макрон.

"Бих искал да кажа на народа днес, че съм абсолютно решен да оглавя тази борба", заяви Макрон, визирайки борбата с ислямисткия тероризъм. Той призова френските граждани да останат бдителни за терористична заплаха, но припомни, че френските сили за сигурност и народът демонстрират съпротива всеки път, когато са атакувани, предаде Ройтерс.

Отговорност за атаката пое организацията Ислямска държава. Макрон съобщи, че службите за сигурност проверяват автентичността на съобщението за поетата отговорност, допълва Ройтерс.

Полицията започна претърсване в град Каркасон, в квартала, в който е живял Редуан Лакдим, извършителят на нападението. Кварталът е на няколко метра от историческия център на града.

Според хронологията на нападението в 10 ч. местно време Редуан Лакдим е откраднал кола в Каркасон, като е ударил пътник в нея и е ранил тежко шофьора. Половин час по-късно е ранил с огнестрелно оръжие полицай, който играел футбол с трима колеги близо до казармата им.

После нападателят подкарал колата към град Треб, на 8 километра източно от Каркасон. В 11,15 ч. местно време той влязъл в супермаркет и убил служител и един клиент. Според очевидци викал "Аллах е велик". На място дошли жандармеристи. Тогава един от тях, на възраст 45 години, се сменил доброволно с жена, държана от нападателя за заложничка. Служителите на супермаркета и други клиенти успели да избягат.

Жандармеристът оставил телефона си включен на маса в магазина и така се чувало какво става вътре. Специални сили се намесиха и нападателят бе застрелян в ранния следобед. Преди да бъде ликвидиран, по време на щурма нападателят прострелял тежко жандармериста, който се сменил със заложничката. По време на щурма друг жандармерист също бил ранен в крака, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5259 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ii

2018.03.24 | 19:50

6
А бе джендър ти откри америка
курчо

2018.03.24 | 19:49

5
Джендър,това е само началото.Нали разбутахте арабските държави пък сега не сте доволни.Да ви го набутам в скапаната демокрация.Сбъркани сте от всякъде.
Ганьо Гордият!

2018.03.24 | 19:49

4
Теа франсета са по-жалки и от нас,кеееееф...

2018.03.24 | 14:31

3
Ако макарона забрани педофилската религия като начало на борбата която заявява че ще води, може и хората да му повярват.

2018.03.24 | 14:31

2
Мзакроне бе , как може такова нещо да говориш ? Това е агтиевроатлантическо, антисоросоидно, антитолераско , веднага си поправи пиказката.
осман

2018.03.24 | 14:31

1
Макароне, да е.ба баба ти

Добави коментар

Водещи новини