Учени създадоха каска, сканираща мозъчната дейност

  • 22 март 2018 20:09

  • 2467
  • 0
Учени създадоха каска, сканираща мозъчната дейност
© Pixabay

Учени представиха нова каска за сканиране на мозъка, която е по-лека и позволява да се проследи мозъчната дейност, докато носещият я се е заел с обичайните си занимания, предаде Франс прес.

"Новата каска ни дава възможност да анализираме неща, които никога досега не сме проучвали", заяви един от авторите на изследването Гарет Барнс от Лондонския университетски колеж. Съществуват каски за електроенцефалография, които идентифицират електричната активност в мозъка, но апаратите за магнитоенцефалография са с прекалено големи размери.

Като анализира магнитните полета, създадени от електрични импулси в мозъчни клетки, въпросният метод позволява да се получи моментно изображение на мозъчната дейност и да се изследват сетивните, двигателните и когнитивните функции на мозъка, допълва БТА. Понастоящем нужните за подобно изследване сензори трябва да се държат при температура минус 269 градуса Целзий, а ползваните за целта апарати достигат тегло половин тон.

За да създадат прототипа си, учените използвали много леки сензори, които могат да функционират при стайна температура.

"Поклащане на главата, излягане, изпиване на чаша чай и дори игра на пинг-понг - новият скенер може да бъде носен като каска, а това означава, че по време на изследването хората могат да се заемат с обичайните си занимания и да се движат свободно", отбеляза Барнс.

Прототипът позволява да се изследват по-широк кръг индивиди. Традиционните апарати изискват пациентът да остане неподвижен. Следователно е невъзможно с тях да се изследват буйни деца, епилептици, пациенти, засегнати от невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини