Павлова: Бизнесът търси не просто хора със знания, а със задължителните за нашия век умения

  • 22 март 2018 14:57

  • 1422
  • 5
Павлова: Бизнесът търси не просто хора със знания, а със задължителните за нашия век умения
© eu2018bg.bg

„Новите реалности задължават всички нас да вземем адекватни мерки и действия, за да бъдат младите хора добре подготвени и да отговарят на нуждите на икономиката. Защото бизнесът търси не просто хора със знания, а със задължителните за нашия век умения – социални и дигитални. Затова и Единният цифров пазар и образованието са сред основните задачи на Българското председателство“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на дискусия „Преодоляване на недостига на умения за растеж и създаване на работни места“, която се провежда в рамките на заседание на група „Работодатели“ на ЕИСК – Европейски икономически и социален комитет в резиденция „Бояна“ днес. Нейната цел е да очертае нуждите и вижданията на бизнеса относно съществуващото разминаване на пазара на труда.

Министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена отбеляза, че въпреки възстановяването на икономиката в целия ЕС и постигането на най-ниските нива на безработица, близо 18 милиона души в ЕС са безработни и от тях 4 милиона са млади хора. От своя страна, 40 % европейските работодатели съобщават, че срещат трудности при намирането на квалифицирани кадри, чиито компетенции да отговарят на динамичните условия на труд.

„Подкрепяме решенията и мерките, които трябва да бъдат внедрени, за да повишим конкурентоспособността и производителността не само на Единния европейски пазар, но и в глобалния свят и икономика“, каза министър Павлова. „И не само да бъдем балансьори на пресечната точка между бизнеса, потребителите и институциите, но и да отговорим на дебатите за данъчното облагане на големите ИТ компании, за защитата на личните данни, на авторското право и т. н.“, допълни тя. Министърът за Българското председателство отбеляза, че ЕС среща нови икономически предизвикателства, които произтичат от напредъка в отношенията и новите партньорства, сред които тези със САЩ, Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Канада и др.
„Усилията на Българското председателство са насочени към това да създадем условия за учене през целия живот, за повишаване на квалификацията на работниците, за насърчаване на предприемаческия дух и придобиване на адекватни на търсенето умения от най-ранна възраст“, отбеляза министърът.
Един от тези инструменти е програмата ,, Еразъм +‘‘, доказала своя принос за развитието на компетенциите и възможностите у младите хора, чийто бюджет е предложено да бъде увеличен. Новата инициатива на ЕК - Европейски корпус за солидарност, е още една възможност за придобиване на опит и да улесни реализацията на младежите. В европейския план за действие за дигиталното образование също са заложени мерки, насочени към училищата и придобиването на умения. За да се създаде по-добра връзка между работодателите и търсещите работа млади хора, беше прието решението за Европас и разработването на модерна рамка, която да обслужва по-добре нуждите на младите европейци и на бизнеса. Миналата седмица Съветът на ЕС прие и препоръката за качествено и ефективно чиракуване, която се очаква да помогне на младите да влязат на пазара на труда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1422 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дуци

2018.03.31 | 17:27

5
ЛИЛЕ ТИ КАКВИ УМЕНИЯ ИМАШ , ОСВЕН ДА ПЛЮЩИШ НА КОРИТО ,МАЛОУМНИЦА ,ТРЪГНАЛА ДА СЕ ИЗКАЗВА
А СВИНЯ ГРОБАРСКА

2018.03.31 | 17:27

4
КАКВИ УМЕНИЯ ИМАШ ОСВЕН ДА ПЛЮЩИШ и ДА КРАДЕШ ?
Киро Петров

2018.03.29 | 18:04

3
Всички знаем какви условия за работа предлагат работодателите и какви заплати. Логичния въпрос за какво да се надграждащ, като знаеш че един вишист с умения и реална работа в сферата на машиностроенето взема по-малко пари от една чистачка на летище София. Да не говорим за м

2018.03.29 | 18:03

2
Женоподобно същество с вродена тъпотия !!!!!!
Живко

2018.03.29 | 18:03

1
ТАЯ ЖЕНА ТРЯБВА ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА. РАЗДВИЖВАНЕ СТИМОЛИРАНЕ ПРЕОРИТЕТ И К О Н О М И К А. ЧЕ СМЕ ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА СЛЕД ЧИЛИ, КОНГО, ХАИТИ, МАМИБИЯ, ГАНА, ЕТИОПИЯ И ДОРИ СЛЕД РУМЪНИЯ, СЪРБИЯ, ТУРЦИЯ. ТИЯ ОТ ГЕРБ НИ САСИПВАТ ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА БГ БЯГАНЕ, ТРУДОВИ ДОГОВОРИ ОТ РО

Добави коментар

Водещи новини