ДАЗД разследва случай за дете от Стара Загора, отвлечено от баща си

  • 22 март 2018 14:47

  • 1590
  • 1
ДАЗД разследва случай за дете от Стара Загора, отвлечено от баща си
©

След близо година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) разследва случай за дете от Стара Загора, отвлечено от баща си, съобщават от агенцията.

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова разпореди да се проследи работата по случая с детето в Стара Загора, което е попаднало в тежък родителски конфликт. Детето става жертва на родителски конфликт. След развод между майката и бащата на детето, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е определен режим на лични контакти. При изпълнение на режима на лични отношения през лятната ваканция на 2017 г. бащата е взел детето и не го е върнал на майката.

Проучване от Дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора установило, че детето е в риск и за неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, съществува опасност от увреждане. Опасността идва вследствие на влошените отношения между родителите, констатиран е и риск от развитие на синдром на родителско отчуждение. Тогава е отворена работа по случая, съставен е план за действие, а детето е вписано в Регистъра на деца под специална закрила.

Прокуратурата също е сезирана за случая. Законът обаче не предвижда служителите на ДАЗД не присъстват на принудителни предавания на деца, обясниха в официално писмо от ДАЗД. Работа на дирекция "Социално подпомагане" е да вземат мерки и да уведомят родителя поне седмица по-рано, че трябва да върне детето. Освен това те са длъжни да му обяснят, а в някои случаи да обяснят и на детето, защо е по-добре това да стане доброволно. И в началото на годината ДАЗД са извършили проверка в дирекция "Социално подпомагане" на работата им по случая, съобщават от агенцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Драган

2018.03.22 | 18:57

1
Отвлечено от баща си ? Какво означава това ? Може ли някой да е отвлечен от баща си бе ?

Добави коментар

Водещи новини