Екатерина Захариева прие делегация от парламента на Република Македония

  • 22 март 2018 14:43

  • 982
  • 1
Екатерина Захариева прие делегация от парламента на Република Македония
©

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна днес с представители на парламентарната Група за сътрудничество с България в Събранието на Република Македония, водена от заместник-председателя на македонския парламент Фросина Ташевска-Ременски.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На срещата присъстваха и председателят на Групата за приятелство с Република Македония в българския парламент Борис Вангелов, както и посланикът на Република Македония в София Мариян Гьорчев.

„От подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през последните осем месеца в отношенията между България и Република Македония се случиха много исторически неща. Добре се справяме в усилията си да изградим нов тип открити и приятелски отношения, основани на европейските ценности. Смелостта, която проявиха нашите премиери, както и депутатите от две страни, които ратифицираха Договора вече ни се отплаща и доведе до много положителни резултати“, заяви по време на срещата Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя отбеляза значението на посещението на македонската парламентарна делегация, което е първата такава визита от 11 години насам.

Вицепремиерът Захариева посочи, че на практика още след подписването на Договора отварянето между двете страни е създало позитивен импулс в различни сфери на двустранните отношения. Пример за това са данните за ръст от 11% в стокообмена и 10% ръст при българските туристи, посетили Република Македония. Според проучване на Българската търговско-промишлена палата след подписването на Договора броят на българските компании, желаещи да инвестират в Република Македония се е удвоил в сравнение с 2016 г. Активизира се и сътрудничеството между общините. „Заедно трябва да гледаме напред. Убедена съм, че скоро ще видим и други положителни тенденции в социалния и икономическия живот, които имат реални ползи за гражданите и бизнеса от двете страни. Трябва да оправдаем доверието, което те са ни гласували“, изтъкна Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

За нас България е искрен приятел и по време на срещите ни тук усетихме тази искреност на практика, изтъкна ръководителят на македонската парламентарна делегация. Фросина Ташевска-Ременски отбеляза, че Договорът, който двете страни подписаха миналата година е много важен и за гражданите на Република Македония, 75% от които го оценяват положително. Тя благодари за усилията и подкрепата на България за европейската перспектива на Република Македония.

„Разчитаме на вашата помощ и експертиза в предприсъединителния процес, включително и на институционално ниво“, каза още Фросина Ташевска-Ременски. Ръководителят на групата допълни, че страната й работи активно по изпълнението на плана за реформи. Елемент от усилията в тази посока е и желанието за развиването на активна парламентарна дипломация, чрез групите за сътрудничество в македонския парламент.

„България е последователна и категорична в подкрепата си за европейската перспектива на своите съседи. Ние сме искрени и нямаме скрити мисли. Помагаме не само на думи, но и на дела“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред своите гости. Тя приветства плана за реформи на правителството на премиера Заев и изрази надежда, че в рамките на Българското председателство страната ще постигне необходимите резултати, за да получи дата за начало на преговори. „Процесът на реформи не е лек, но всяко усилие си струва. Надявам се, че и всички партии в парламента на Република Македония ще проявят политическа зрялост и конструктивност и подпомагат неговата реализация. Това е важно за вашите граждани“, допълни министър Захариева.

Вицепремиерът подчерта, че България е готова да сподели със своите съседи опит и експертиза, включително и за повишаване на административния капацитет. „Искаме помощта ни да бъде максимално практически ориентирана“, каза още външният министър.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.22 | 16:21

1
ГОЛЯМ ПРАЗ !!!!

Добави коментар

Водещи новини