От църквата "Св. 40 мъченици" започва празникът на Велико Търново

  • 22 март 2018 07:29

  • 1442
  • 0
От църквата "Св. 40 мъченици" започва празникът на Велико Търново
©

С празнична литургия в църквата "Св. 40 мъченици" от 7.30 часа, поднасяне на цветя на гроба на цар Калоян и декламация на текста от "Асеневата колона" ще започнат тържествата, с които Велико Търново ще отбележи своя празник днес.

В двора на църквата ще бъдат благословени знамената на представителната част на Националния военен университет "Васил Левски" и знамената на други обществени и неправителствени организации.

Великотърновци и гостите на града ще могат да се включат в празничното шествие с портретите на благодетелите, което ще тръгне в 9.45 от църквата "Св. 40 мъченици" до сградата на общината, където ще се състои ритуалът по издигане на знамената.

От 11.00 часа в залата на МДТ "Константин Кисимов" ще започне тържествената сесия на Великотърновския общински съвет.
През целия ден на открита сцена в центъра на града ще има богата концертна програма, а в парк "Марно поле" забавления за деца и родители.
От 14.00 часа от площад "Цар Асен" започва безплатната екскурзоводска обиколка "Духовното величие на столичния Търновград", която ще обхване знакови исторически обекти, свързани със средновековната история.

От 17.30 е началото на традиционния "Стрийт парад" от сградата на Областния информационен център до крепостта "Царевец".
Празничният ден ще завърши с илюминации и с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".
Всяка година на 22 март Велико Търново чества победата на цар Иван Асен Втори над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница през 1230 г., както и Деня на свети Четиридесет мъченици.

Първото отбелязване на тържествения ден се е състояло през 1879 година. На него са присъствали императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войскови части, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в Търново Учредително събрание, както и много граждани.
На този ден празнува и Търновският гарнизон.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини