Словашкият президент одобри новото правителство на Петер Пелегрини

  • 22 март 2018 07:26

  • 642
  • 0
Словашкият президент одобри новото правителство на Петер Пелегрини
© gettyimages (архив)

Словашкият президент Андрей Киска съобщи, че е одобрил състава на новото правителство на премиера Петер Пелегрини и днес ще назначи новия кабинет, за да сложи край на политическата криза, предадоха осведомителните агенции.

Управляващата партия Смер избра Пелегрини да смени Роберт Фицо, принуден да подаде оставка миналата седмица под натиска на масови протести, избухнали след убийството на разследващ журналист, писал за връзки между политици и бизнесмени. Президентът отхвърли първия вариант за състав на кабинета, предложен от Пелегрини, заради несъгласие около кандидата за министър на вътрешните работи. Киска поиска това да е човек, който да гарантира независимо разследване на убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му.

Президентът каза снощи, че все още не е напълно удовлетворен от новото предложение на Пелегрини, но днес ще назначи правителството, защото вече е изчерпал правомощията си като президент. Новият кандидат за вътрешен министър е Томаш Друкер, досега министър на здравеопазването. Друкер ще смени на поста Роберт Калиняк, който участва в три кабинета на Фицо. За нов министър на здравеопазването е предложена Андреа Калавска, която в момента е държавен секретар в това ведомство, предаде Франс прес.

В кабинета ще има още трима нови министри: Рихард Раши като вицепремиер за инвестициите, който поема поста от Пелегрини, Габор Гал за министър на правосъдието и Любица Лашшакова като министърка на културата. "Кабинетът на господин Пелегрини ще трябва да поиска да му се гласува доверие в парламента, но по-важното е, че ще трябва да се бори за общественото доверие. Имайки предвид съществуващото напрежение, това ще е много трудна задача", каза президентът.

Въпреки оставката на Фицо и обещанията за промени в изпълнителната власт за петък в Словакия са насрочени нови протести. Много словаци не вярват, че Друкер и Пелегрини, който бе посочен за премиер лично от Фицо, ще осигурят честно разследване на убийството на журналиста, докато на власт е партията Смер.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини