Оранжев код за сняг и виелици за цяла Северна България утре

  • 21 март 2018 16:18

  • 12101
  • 0
Оранжев код за сняг и виелици за цяла Северна България утре
© Pixabay

Оранжев код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен за четвъртък в цяла Северна България, както и в областите София, София-град и Перник. В останалата част от страната ще бъде в сила жълт код за валежи от дъжд и сняг.

Областният управител на Видин Албена Георгиева издаде заповед за въвеждане на първа степен на готовност за общините по поречието на Дунав. Във видинския участък нивото на реката достигна потенциално опасните 750 сантиметра.

Започва засилено наблюдение на дигите, както и на корекциите на реките, за да се гарантира безопасното провеждане на високите води на река Дунав. Конкретни мерки са разписани за пожарната и за "Напоителни системи", каза областният управител Албна Георгиева. "Управителят на "Напоителни системи" във Видин да организира всичките мероприятия по наблюдението на защитните съоръжения по река Дунав, въвеждането на денонощно дежурство в помпените станции и отводняването от подпочвени води при необходимост", заяви Георгиева, цитирана от БНР.

Нивото на река Дунав ще се следи три пъти дневно. Първа степен на готовност е обявена и в област Плевен за общините по поречието на Дунав, заради повишеното ниво на реката.

Заповедта на областния управител е във връзка с повишаването на нивото на река Дунав при Никопол над кота 620. Кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и управителят на "Напоителни системи" освен непрекъснато наблюдение, трябва да почистят непроходими участъци по короната на дигите.

Какво правят в община Никопол? Кметът Валери Желязков: "От днес започнахме да пълним чували с пясък, за да имаме някаква готовност, защото се очаква по-голямо повишение на нивото. Даже утре ще събираме щаба, за да видим какви действия допълнително ще предприемаме".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини