Министър Димов подписа договор за укрепване на свлачище в Луковит

  • 21 март 2018 15:12

  • 1105
  • 0
Министър Димов подписа договор за укрепване на свлачище в Луковит
©

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе подписа договори за укрепване на активно свлачище в Луковит и за изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци за общините Велинград и Ракитово.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Проектът за укрепване на активно свлачище в Луковит предвижда възстановяване и опазване на инфраструктурата и околната среда и предотвратяване риска от свлачищни процеси в района на ул. „Синчец“ в града.

„Съществуващото асфалтово покритие в участъка на свлачището е напукано, силно деформирано, с частични пропадания, което е опасно както за транспортни средства, така и за пешеходци. С изпълнението на проекта ще бъде предотвратен рискът от свлачища за близо 3000 жители“, каза министър Димов.

Свлачището в Луковит периодично се активизира и е сред неотложните обекти в страната. Включено е в списъка на приоритетните свлачища според Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата и Методиката за приоритизация на свлачищата в България.

С изпълнението на геозащитните мерки се цели опазване на здравето както на населението в района, така и на хората, работещи на регионалното депо за битови отпадъци (обслужващо общините Луковит, Ябланица, Роман, Тетевен и Червен бряг). Безвъзмездната финансова помощ, осигурена от ОПОС 2014-2020 г., е близо 650 000 лв.

Подписаният договор за изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци за общините Велинград и Ракитово предвижда изграждане на двете съоръжения които да обслужват близо 50 000 жители. Компостиращата инсталация ще е с капацитет 4000 тона годишно.

Ще бъде осигурено необходимото оборудване, съоръжения и техника за разделното събиране и транспортиране на зелените и/или биоразградими битови отпадъци.

Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци ще бъде с капацитет 15 000 тона годишно, генерирани от териториите на двете общини. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв. ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,15 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини