Кандидатът за лидер на каталунското правителство Жорди Санчес оттегли кандидатурата си

  • 21 март 2018 15:10

  • 986
  • 0
Кандидатът за лидер на каталунското правителство Жорди Санчес оттегли кандидатурата си
© Gettyimages

Кандидатът за ръководител на каталунското правителство Жорди Санчес, който е задържан във връзка с разследване за опит за отцепване на испанската област, оттегли кандидатурата си. Така тощ ще деблокира съставянето на регионално правителство, съобщи председателят на каталунския парламент, цитиран от Франс прес.

"Санчес ме уведоми, че оттегля кандидатурата си за лидерския пост, тъй като смята, че това е най-доброто, което може да направи в услуга на страната", каза пред журналисти Роже Торен. Той напомни, че назначаването на Санчес е затруднено от факта, че той е в ареста, и разкритикува "накърняването на основните му права".

Санчес, бивш председател на влиятелната сепаратистка организация "Каталунско национално събрание", взе решение да се оттегли след отказа на Върховния съд да го освободи - необходимо условия за евентуалното му встъпване в длъжност. Първият кандидат, предложен от сепаратистите, бе бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, който е в Брюксел, за да избегне съдебно преследване в Испания по обвинения в "бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване", припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини