Михаил Ходорковски: Ако Владимир Путин ме вземе на мушка, нищо няма да ме спаси

  • 21 март 2018 12:12

  • 3806
  • 10
Михаил Ходорковски: Ако Владимир Путин ме вземе на мушка, нищо няма да ме спаси
© gettyimages (архив)

Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски (на снимката) каза, че е решил да не наема лична охрана въпреки нарастващата тревога сред руснаците в чужбина след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, написа британският в. "Гардиън".

Ходорковски смята, че ако руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 иска той да умре, никакви мерки за сигурност не могат да предотвратят това. Според живеещия в изгнание олигарх отравянето на Скрипал е ясен пример за наказание от страна на службите за сигурност срещу един дезертьор. По думите му то не представлява особена заплаха за политическите и икономическите изгнаници във Великобритания. Ходорковски е убеден, че смъртта на бившия висш служител на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков не е свързана с отравянето на Скрипал.

"През съветската епоха нямаше много дезертьори от службите за сигурност, после броят им започна да се увеличава, а сега те започват да убиват тези дезертьори. Това се смята за много ясно послание: че не можеш да избягаш от специалните служби", каза олигархът на брифинг в централата на основаната от него организация "Отворена Русия" в Лондон. "Аз съм добре известен противник на Путин и той изпитва силна ненавист към мен, но с мен случаят е различен", заяви той.

Ходорковски е бил информиран полуофициално, че е бил включен в предишен списък с набелязани мишени, в който е фигурирал и убитият през 2015 г. опозиционен лидер Борис Немцов. "Бях много по-разтревожен, когато беше убит Немцов, но имаше голям скандал за това и списъкът е анулиран", каза той.

Олигархът изрази безпокойство, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин, а го смятат за действие, одобрено от руското правителство.

"Руското правителство не е замесено в това. Правителството се състои от служители, които вършат обичайната служебна дейност, и единс твеното нещо, в което можете да ги обвините, е, че от време на време вземат подкупи", каза Ходорковски."Има обаче ясно разграничение между правителството и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин", заяви той.

Според Ходорковски британското правителство на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в би трябвало да признае, че си има работа с "организирана престъпна група", и е необходимо най-напред да открие кои са нейните участници и да предприеме действия срещу тях.

Попитан дали отравянето на Скрипал във Великобритания е било нарочно замислено да бъде извършено преди президентските избори в Русия, за да се окаже влияние върху общественото мнение, Ходорковски отговори: Не преувеличавайте значението на това за руските избиратели. Никой в Русия няма представа кой е Скрипал освен тесен кръг хора от специалните служби. За всички други ситуацията изглежда по следния начин: Великобритания заплашва Русия.

Последвайте канала на

БТА
3806 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
дуци

2018.03.29 | 01:58

10
КОГАТО СИ НАТРУПАЛ МИЛИОНИ НЕЗАКОННО ТИ ИДВА РЕДА ДА СИ ПЛАТИШ
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.03.26 | 19:34

4
ЧЕ ОТ путин ПО ГОЛЯМ КРАДЕЦ ИМА ЛИ НА СВЕТА ???????????
МИЛИЦИОНЕР ФИЗКУЛТУРНИК

2018.03.26 | 23:23

9
ИМА, ИМА ПОЖАРНИКАРА БУДА-ла...БЕ..ГЛЕ'Й КО СТА'А С ЧЕЗ
СОРОСОИДНАТА ИЗМЕТ

2018.03.26 | 23:22

8
която е и този платен сайт трябва да бъде игнорирана.

2018.03.26 | 23:22

7
От мафията се излиза само мъртъв.

2018.03.26 | 23:22

6
ТАЗИ ПРОДАЖНА МАША ГРАБЕШЕ ОТ РУСИЯ И ЧАКА МИЛОСТ. ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ
ninov

2018.03.26 | 17:32

1
много ми е интересно този крадец Ходорковски с какви пари живее в Англия и какво работи.

2018.03.26 | 19:34

5
със сигурност не това, което работите вие, другарю нинов
Асен

2018.03.26 | 17:32

2
Със чисто престъпен капитал, натрупан от кражба на природни ресурси в Русия и милиарди от неплатени данъци към същата държава, покрай същата дейност.
балама

2018.03.26 | 19:33

3
Със сигурност го е взел на мушка, само чака изгоден момент да го пришие на запада.

Добави коментар

Водещи новини