България се превърща в депо за стари соларни панели?

  • 21 март 2018 11:39

  • 4647
  • 1
България се превърща в депо за стари соларни панели?
© Булфото (архив)

България може да се превърне в депо за стари соларни панели от Германия. За последните два месеца от там са внесени десетки неизползваеми съоръжения на изключително ниска цена. Очакванията са, че ако се запази тази тенденция за внос на стари панели, токът за бита ще поскъпне през следващите години.

Причината за масовото внасяне на малки стари соларни панели от Германия е, че в страната действа нов закон, който задължава собствениците да демонтират панелите. Германците са намерили решение като продават на безценица панелите. Българските инвеститори, от своя страна спестяват огромни суми. Панелите втора ръка, с мощност до 30 киловата, според специалисти, може да работят у нас поне още минимум десетина години. И ако потребителите печелят, този бум на соларни инсталации започва да създава трудности.

"Реално предишните месеци имаме присъединяване по 2 фотоволтаика, а сега - по 20", сподели Гочо Чемширов от ЕВН пред камерата на Канал 3. За момента от електроразпределителната компания не смятат, че се заражда нова вълна на ВЕИ мощности, каквато беше обхванала страната през 2015 година. В случай, обаче, че тази тенденция се запази, ЕВН смятат да сезират официално Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като може да доведе до поскъпване на енергията за бита

Опасенията са, че ако се запази активното внасяне на стари мощности, може да си стигне и до свръхпроизводство на "зелена енергия”. Към момента България е изпълнила изискванията на Европейската комисия 19 процента от общата произведена енергия да бъде от вятър и слънце.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4647 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.25 | 17:50

1
То България отдавна е депо за стари коли гуми техника дрехи и за всичко което може да се сети човек.

Добави коментар

Водещи новини