Внимавайте, мотористи! Карайте разумно и със съобразена скорост (видео)

  • 21 март 2018 11:01

  • 1747
  • 0
Внимавайте, мотористи! Карайте разумно и със съобразена скорост (видео)
©

Намалява броят на загиналите мотоциклетисти на пътя.

Това стана ясно по време на брифинг на „Пътна полиция”-СДВР. Поводът за пресконференцията бе предстоящото официално откриване на новия мотосезон, което ще се състои в събота.

Тази година той стартира под наслов „НЕ на агресията на пътя”. Старт ще се даде в 8.30 – 9 часа и ще се проведе като обиколка на София до резиденция Бояна повод откриването

„Хубаво в тези мотоклубове е , че хората, които членуват, са изключително дисциплинирани“, посочи комисар Тенчо Тенев от СДВР.

„Надяваме се да имаме хубаво време и тази година да нямаме произшествия“, съобщи г-н Велев от мотоклуб „Джентълмен“.

През 2016 година е имало 129 тежки инцидента на пътя с мотоциклети. При тях 6 са загинали, други 135 са ранени.

За миналата 2017 година са се случили общо 109 катастрофи с мотори. При произшествията са загинали 5 души, а 111 са пострадали. В това отношение статистиката показва понижаване.

Комисар Тенев уточни, че катастрофите стават основно заради безразсъдни млади хора, които се опитват да докажат, че могат да карат мотори.

„Не можем да обвиняваме като цяло мотористите“, смята комисарят.

Нехайството и неразумността на водачите на леки автомобили също допринася за инциденти. Често шофьори, които не поглеждат в страничните си огледала, създават опасни ситуации.

„Умолявам всички водачи на МПС много внимателно да управляват, като наблюдават всички участници в движението“, посочи комисар Тенев.

Той заяви, че е много важно мотористите да се обличат със специални дрехи за мотоциклетисти, които предпазват при евентуално падане.

„Да карат много внимателно и да ползват светлинните сигнали за изпреварване от едното платно в другото. Трябва своевременно да подават сигнал“, допълни специалистът.

Най-важното обаче е да се кара с такава скорост, с която мотористите имат възможност да спрат.

„Законът е достатъчно строг, когато се управлява с превишена скорост“, заяви комисар Тенев.

Маршрутът, по който ще премине мото шествието, започва от храм паметник „Александър Невски“, по ул. „Оборище“ към бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“, Цариградско шосе, бул. „Пейо Яворов“, „Черни връх“ и „България“ до резиденция Бояна.

Пътна полиция ще следи обществения ред и ще бори незаконните гонки чрез мощен спортен автомобил, който е подарък от Министерството на финансите. Колата е около 400 конски сили.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини