Тръмп поздрави Путин за изборната му победа

  • 21 март 2018 09:45

  • 1160
  • 2
Тръмп поздрави Путин за изборната му победа
© GettyImages/Gulliver

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се обади по телефона на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, за да го поздрави за преизбирането му, но не повдигна въпросите за съмнителния характер на неговата победа при липсата на реална конкуренция, намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. или ролята на Москва в отравянето на бивш руски шпионин и дъщеря му във Великобритания, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вместо това Тръмп се съсредоточи в разговора върху "общите интереси", както заяви Белият дом, включително Северна Корея и Украйна, пренебрегвайки призивите на своите съветници по националната сигурност да повдигне въпроса за поведението на Русия напоследък, отбелязва американското издание.

Разговорът, който Тръмп описа по оптимистичен начин, се състоя броени дни, след като неговото правителство наложи санкции на Русия за намесата й в изборите и за други "злонамерени кибератаки" - най-сериозната мярка, която то предприема срещу Москва от встъпването в длъжност на Тръмп. САЩ също така порицаха заедно с Великобритания, Франция и Германия руското правителство за нарушаване на международното право във връзка с нападението с нервнопаралитично вещество срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Тези действия изтъкнаха противоречието между все по-твърдата позиция на правителството на Тръмп към Русия и упоритото нежелание на самия американски президент да критикува Путин.
Висш служител, цитиран от "Ню Йорк таймс", каза, че Тръмп е одобрил санкциите и твърдия тон на изявленията на правителството, но е бил решен да не настройва срещу себе си Путин, защото смятал, че разбирателството между него и руския президент в отношенията им като лидери е единственият начин за подобряване на връзките между двете страни.
В разговора Тръмп е изразил тревога от новите руски оръжия, за които Путин е говорил в своя реч неотдавна.

Американският президент е повдигнал въпроса за ядрената заплаха в телефонни разговори с британската министър-председателка Тереза Мей, френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Наскоро обаче Тръмп отбеляза, че Путин е възприел по-умерен тон, говорейки за нуждата от деескалация на надпреварата в ядрените въоръжения между Русия и САЩ.
Тръмп е казал на Путин, че приветства тази промяна в тона, но му е напомнил, че американското правителство планира да похарчи 700 милиарда долара за усъвършенстване на своите въоръжени сили и че САЩ биха спечелили евентуална надпревара във въоръженията между двете страни, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Тръмп е бил предупреден от своите съветници по националната сигурност да не поздравява Путин за преизбирането му, но той не ги е послушал, пише в. "Вашингтон пост".
Според американското издание, което цитира запознати с разговора служители, Тръмп също така не е изпълнил указанията на своите сътрудници да осъди отравянето на Скрипал - случай, за който правителствата и на Великобритания, и на САЩ обвиниха Русия.

Тръмп наруши табу сред западните лидери, като се обади по телефона на Путин, за да го поздрави за изборната му победа, изтъква британският в. "Гардиън".
Западните лидери се въздържаха от това да поднасят преки поздравления на Путин, както е обичайно след изборна победа, за да не легитимират гласуването в Русия в неделя, спечелено категорично от Путин. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдаваше изборите, каза, че те са били добре администрирани, но са били "лишени от истинско съревнование", посочва изданието.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1160 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гергооо

2018.03.23 | 03:49

2
Къф рубладжия,чичо Дон е бащата на всички долари! Ясно-правиш си майтап,а тези с минусите нямат усет за хумор-един лайк от мен...
ГЕРГО

2018.03.23 | 03:48

1
ТРЪМП Е КУМУНИС РУБЛАЖИЯ АЗ ПА НЕМА ДА ГО ПОЗДРАВИМ ПУТИН

Добави коментар

Водещи новини