ГЕРБ: Таско Ерменков продължава една опасна антиевропейска тенденция от страна на БСП (видео)

  • 21 март 2018 09:35

  • 3155
  • 17
ГЕРБ: Таско Ерменков продължава една опасна антиевропейска тенденция от страна на БСП (видео)
©

На 19 март 2018 година за пореден път станахме свидетели на неадекватно и недопустимо изказване отстрана на народен представител от ПГ на БСП, което уронва престижа на Народното събрание и поставя под въпрос изграждани с десетилетия консенсуси в политическия и обществен живот на страната. В своя публикация в социалните мрежи народният представител от БСП Таско Ерменков написа: "Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!".

Това каза от трибуната на парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който прочете декларация от името на парламентарна група. "Оставяме без коментар неадекватния стил на написаното. Използването на името на един от най-големите български поети Христо Ботев в контекст, който няма нищо общо нито с творчеството му, нито с модерните през ХIХ век европейски антиимперски идеи, които той изповядва и заради, които умира, говори за историческата и литературната неграмотност на автора на горецитираното изказване. Оставяме без коментар и резултатите от последните президентски избори в Русия, така както не сме си позволявали да коментираме изборни резултати, в която и да било държава извън нашата. Разбирането на ПГ на ГЕРБ е, че отношенията между България и Русия трябва да стъпват на прагматична и взаимоизгодна основа, а не да се базират на чувства, каквито са любовта и омразата. В този смисъл изказването на Таско Ерменков нарушава не само българския национален интерес, но и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения", категоричен беше той.

"Обръщаме внимание на това изказване, защото то продължава една опасна антиевропейска тенденция, която се развива от две години в най-голямата опозиционна партия в България. Това не е първото антиевропейско изказване отстрана на депутат от БСП. След като от тази трибуна социалист поиска свикване на референдум за членството на България в ЕС и НАТО, в изказването на Таско Ерменков партньорски държави като САЩ, Германия и Франция, а след това вкупом и целият ЕС, от когото България е част, са наречени идиоти. Припомняме, че именно тези държави и ЕС като цяло са основният и единствен гарант, както за националната сигурност на България, така и за икономическото и социалното развитие на страната. В същото време в изказването на Таско Ерменков се изразява пълна и безусловна подкрепа за анексията на Крим от страна на Русия, което противоречи не просто на българската държавна позиция, подържана от няколко правителства, но и на българския национален интерес, според когото за България е стратегически важно да бъде спряно, каквото и да било прекрояване на държавни граници в Европа. За българската национална сигурност е от особено значение проблемите между различните държави да се решават мирно с помощта на международната общност и на основата на международния правов ред", добави Биков.

"Няколкодневното мълчание на председателя, ръководството и парламентарната група на БСП по отношение на скандалното изявление на Таско Ерменков е многозначително и притеснително. Настояваме още днес, председателят на БСП Корнелия Нинова да заеме ясна позиция по отношение на изявлението на Таско Ерменков и ако все още поддържа консенсуса, че България трябва да бъде част от Европа и че страната ни е против преразглеждането на каквито и да било държавни граници на европейския континент, категорично да се разграничи от него", каза още той.

"Използваме скандалното изказване на Таско Ерменков, за да зададем следните въпроси към председателя на БСП, които са от съществено значение за развитието и националната сигурност на България, а именно:

1. Подкрепяте ли съхраняването на териториалната цялост на Украйна?

2. Подкрепяте ли преразглеждане на държавни граници в Европа, което би могло да засегне редица европейски държави?

3. Според Вас анексията на Крим и създаването на възможност за преразглеждане на държавни граници в Европа отвъд международния правов ред обслужват ли българския национален интерес или го увреждат?

Конкретните отговори на тези въпроси са от съществено значение за цялото българско общество, защото ще дадат отговор и на въпроса каква партия е БСП и доколко нейните стратегически приоритети се основават на българския национален интерес. В този контекст припомняме и думите на председателя на БСП отпреди два дни, когато чухме призив към премиера Борисов да защити националния суверенитет и териториалната цялост на България по отношение на Турция. Тогава Корнелия Нинова се позова именно на международното право и принципите за добросъседство. Надяваме се и очакваме председателят на БСП да се позове на същите тези принципи и по отношение на анексията на Крим, подкрепата за която очевидно е приоритет на нейния депутат Таско Ерменков", завърши Биков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3155 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
гост

2018.03.22 | 16:31

17
В ГЕРБ нямат ли един депутат наистина с авторитет пред обществото,че бутат все този Биков,не разбират ли,че колкото повече го показват него и А.Тодоров толкова повече губят,та те са хора,които до вчера плюеха ГЕРБ и ги наричаха "шайка ,бандити"как сега да им вярваме като гов

2018.03.22 | 16:31

16
Опасна антиевропейска тенденция !!!! ХА ХА ХА !!! Какво опасно има че си казва мнението за скапания ви ЕС на което мнение са хиляди българи ????????? Какво донесе на обикновения човек ?????? НИЩО !!! АБСОЛЮТНО НИЩО !!

2018.03.22 | 16:31

15
В отговор на 1 .Вярно че сме идиоти че търпим шайката наречена герб която съсипа България да изпълнява само заповеди от Брюксел !!!!!!

2018.03.22 | 16:31

14
Биков ,Биков като е толкова хубаво в прехваления ви ЕС защо Велика Британия е готова да даде много милиарди евро само и само да се откачи ??????? Можеш ли да ми отговориш "умнико"???????

2018.03.22 | 16:31

13
БЕГ ВОКАЛА НА ШАЙКАТА БИКОВ -- БЕЗМОЗЪЧЕН ИДИОТ .

2018.03.22 | 16:31

12
Тия идиоти и така не разбраха че Крим е БИЛ Е и ЩЕ бъде руски !!!! Набийте си го в тъпите кратуни !!!!!!!!

2018.03.22 | 16:30

11
Европа ще ни храни ,НАТО ще ни брани !!!! Блажени са вярващите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.03.21 | 18:48

4
За храненето сме наясно - специално храни с ниско качество за Бая ви Ганя. А за "браненето" - Кипър ще ни каже...

2018.03.22 | 16:30

10
Никой никога не е питал българския народ за ЕС и НАТО !!!!!!Факт !!!!!!!
АУУУУ

2018.03.22 | 16:11

9
"Използваме скандалното изказване на Таско Ерменков,"...Алоооооо малоумник къде се е изказал бе прост тъпак - във Фейсбук - в неговия си профил. И не мисли само той така .Защо ти , А.Тодоров и онази Деса Простакеса ни занимавате с глупости вместо да направите нещо наистина до

2018.03.22 | 11:04

8
Това е правилния път.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини