В САЩ започна проверка срещу Facebook

  • 21 март 2018 07:50

  • 1403
  • 0
В САЩ започна проверка срещу Facebook
© Facebook

В САЩ започна проверка срещу Facebook. Федералната комисия по търговия разследва социалната мрежа след обвиненията, че личната информация на 50 милиона потребители е била употребена от консултантска фирма, наета от кампанията на Доналд Тръмп.

Комисия в британския парламент е поканила президента на американската компания Facebook Марк Зукърбърг да даде обяснения как компанията "Кеймбридж аналитика" се е сдобила с лични данни на потребители на социалната мрежа с цел да подпомогне предизборната кампания на Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

По думите на Деймиън Колинс, председател на многопартийната комисия по култура медии и спорт към Камарата на общините, той многократно е отправял въпроси към Facebook по какъв начин компании вземат данни за потребителите на мрежата и дали данните са вземани без съгласието на потребителите.

Зукърбърг е повикан заради "катастрофалния провал на този процес", заявява Колинс, депутат от управляващата Консервативна партия.

Заради обвиненията компанията „Кеймбридж аналитика” уволни директора си Александър Никс. Управителният съвет на британската компания за събиране на данни Кеймбридж Аналитика съобщи, че причината за уволнението е изказване на Никс пред репортер под прикритие на британската телевизия Чанъл-4 Нюз, което "не представлява ценностите на фирмата и неговото уволнение показва сериозността, с която ние гледаме на нарушението".

Телевизията излъчи днес тайно заснета среща на един от репортерите си с Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително "с всички данни, анализи и таргети".

Никс освен това казва, че Кеймбридж Аналитика е използвала имейли с "таймер за самоунищожение" в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията й. Думите му са: "Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо".

Телевизията посочи, че Никс направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Кеймбридж Аналитика, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.

Заради скандала акциите на Facebook продължиха да се сриват.
 

Последвайте канала на

БТА
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини