Депутатите ще гледат 7 законопроекта, предвиждащи промени в НК

  • 21 март 2018 07:55

  • 717
  • 0
Депутатите ще гледат 7 законопроекта, предвиждащи промени в НК
© Novini.bg

В рамките на днешното пленарно заседание депутатите ще дебатират по 7 законопроекта, предвиждащи промени в Наказателния кодекс.

Това е залегнало в проектопрограмата за работа на Народното събрание, чийто окончателен вид предстои да се гласува в пленарна зала. Сред внесените предложения за поправки в закона е и това на БСП за въвеждане на по-строги мерки срещу домашното насилие, с които те целят привеждане на изискванията на Истанбулската конвенция в българското законодателство. Промените предвиждат нанасянето на средна телесна повреда вследствие на домашно насилие да се третира като престъпление от общ, а не от частен характер. Така за започването на наказателното производство отново да бъде необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда и тя няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице.

Народното събрание ще определи и правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия. В началото на месеца парламентът избра за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев. Съгласно закона, Георгиев, трябва да предложи свой заместник и трима членове, за да приключи процедурата по попълване състава на Комисията. Гласуването за избора на членовете ще се състои, след като кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия.

Депутатите ще дебатират и по предложението на Министерски съвет да се уеднакви режимът на корупционните престъпления като се създадат предпоставки наказателно-правните норми да се прилагат, както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор. Част от предложенията предвиждат още завишаване на санкциите за бракониерите и по-ефективно противодействие на престъпления, свързани с горския фонд.

В рамките на заседанието депутатите ще дебатират и по предложение за въвеждане на минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите, обвързани с минималната работна заплата за страната и отразяващи качеството на тяхната научна дейност.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини